Simeas Q80 bewaakt energiekwaliteit

Siemens introduceert met de Simeas Q80 een nieuwe netkwaliteitsmeter voor het bewaken van de energiekwaliteit bij zowel opwekking, transport & distributie, als verbruik.

Het apparaat is toepasbaar van centrale tot industrie, waar het meet, analyseert, archiveert en bijhoudt of aan de landelijke kwaliteitsnorm wordt voldaan.

Energiekwaliteit is een complexe materie. Variatie in de spanning bijvoorbeeld, heeft invloed op alle partijen die onderdeel uitmaken van de stroomketen, van producent via transport & distributie tot aan de gebruiker. Energie waarvan de kwaliteit niet voldoet aan de gestelde normen heeft een nadelig effect op de betrouwbaarheid van de levering en kan ernstige financiële en milieutechnische consequenties hebben.

Met de Simeas Q80 kunnen leveranciers en gebruikers nu aantonen of hun energie aan de door de Energiekamer gedefinieerde netcode voldoet. Dit is van cruciaal belang in verband met de aansprakelijkheid bij schade die kan ontstaan door storingen, spanningsuitval of netvervuiling.
De Simeas Q80 heeft als eerste het Certificate of Conformity volgens IEC 61000-4-30 Class A behaald, wat betekent dat het apparaat voldoet aan de voorwaarden om een betrouwbare en erkende kwaliteitsmeting conform de norm IC 61000-4-30 te realiseren.

De compacte Simeas Q80 recorder meet en registreert alle elektrische grootheden die relevant zijn voor de netkwaliteit van de energie, zoals verstoringen in de frequentie, de RMS-waarde (Root Mean Square) en afwijkingen in de vorm van de sinus. Hij voldoet aan de eisen die gesteld zijn in de IEC 61000-4-15 voor harmonischen, in de IEC 61000-4-7 voor flicker en de bovengenoemde IEC 61000-4-30 voor de Class A energiekwaliteitsnorm.

Automatisch analyseert de Simeas Q80 de gemeten data en genereert een netkwaliteitsreportage. Hierdoor ziet men in één oogopslag wat de kwaliteit van het net is.

Meer informatie: Energy Transmission & Distribution

Deel dit artikel

permalink