Ontwikkelingsplan Almere Hout Noord

Afgelopen week introduceerden Adri Duivesteijn, wethouder Duurzame en Evenwichtige Ontwikkeling in Almere, en Stefan Schuwer, bestuurder van woningbouwcorporatie Ymere,  het Ontwikkelingsplan voor de ‘Wijk voor Initiatieven’ in Almere.

Centraal uitgangspunt in dit Ontwikkelingsplan is het stimuleren van ideeën en gedachten van de mensen zélf.  Almere Hout Noord moet niet alleen sociaal duurzaam worden, maar moet ook op economisch en ecologisch gebied toekomstbestendig zijn. 

Sociale duurzaamheid
Toekomstige bewoners, ondernemers en instellingen worden in de Wijk van de initiatieven uitgedaagd om met initiatieven te komen die bij deze ambitie passen.  In Buurtschuren, Ontmoetingsroute, Kanspanden en Talenthuizen krijgen bewoners de mogelijkheid gezamenlijk ideeën te ontwikkelen en in praktijk te brengen.

Hiermee worde de sociale samenhang binnen de wijk bevorderd. In Almere Hout Noord zullen wonen en werken habd in hand gaan. Vooral in de Noorderhoutlaan, de hoofdstraat die als een rode draad door de wijk loopt, komt er een mix van woningen, detailhandel en ondernemingen, horeca en voorzieningen.

Economisch en ecologisch
In lijn met de Almere Principles wordt Almere Hout Noord ook een economisch en ecologisch duurzame wijk. Economische duurzaamheid vertaalt zich vooral in het dichten van het ‘gat tussen zolder en bedrijventerrein’; er zijn talloze mogelijkheden voor kleine en middelgrote bedrijven, van de zolderkamer tot het A6-park.

Wat de ecologische duurzaamheid betreft moet de wijk als een energieonafhankelijke en klimaatneutrale wijk worden ontwikkeled, waarin het duurzaamheidsbewustzijn van wijkvestigers wordt geprikkeld. Er liggen plannen op het gebied van bijvoorbeeld warmte- en energieopwekking, het scheiden van afvalwaterstromen, het toepassen van de Cradle-to-Cradle filosofie en het opwekken van eigen windenergie.

2011 en verder
In de afgelopen half jaar hebben de gemeente Almere en Ymere intensief samengewerkt aan de vertaalslag van het masterplan naar een ruimtelijk raamwerk en gezamenlijk draagvlak. In 2010 en 2011 worden stappen gezet om begin 2012 te kunnen starten met de bouw van Almere Hout Noord.

Deel dit artikel

permalink