Baksteen uit puinafval

Wienerberger introduceert de eerste generatie upcycled bouwstenen van Nederland.

In samenwerking met het bedrijf MGP in Bergen op Zoom heeft Wienerberger een traject opgestart om baksteenpuin te verzamelen, te vermalen, te zuiveren en deze deels te hergebruiken als vulstof voor onder meer de productie van Porotherm binnenmuurstenen en Terca bakstenen. Wienerberger is duurzaam partner van MGP.

Hergebruik vulstof
De vulstof bestaat uit gezuiverde en in een eerder leven reeds gebakken klei-elementen. Door de vulstof te hergebruiken, is voor nieuwe productie van keramiek aanzienlijk minder ‘verse’ klei nodig (tot 50% reductie bij de productie van Porotherm binnenmuurstenen).

De meerwaarde van deze ‘groene stenen’ zit ‘m bovendien in de beperking van bouw- en sloopafval, en ook in de besparing op energiekosten. Door gebruik te maken van deze keramische vulstof, wordt bespaard op de energie die nodig is voor het drogen en bakken van de keramische producten.

Cradle to Cradle
Wienerberger probeert al in de ontwerpfase van een nieuw product rekening te houden met de eindigheid ervan. Een aspect daarvan: hoe kun je de materialen hergebruiken? En: kun je de productieketen nóg verder sluiten dan sec via recycling? Het antwoord op beide vragen is nu volmondig met ‘ja’ beantwoord.

Ook economisch rendabel
Het upcyclingprocédé is ontwikkeld in samenwerking met het bedrijf MGP in Bergen op Zoom. Technisch gezien is het upcyclen van bouw- en sloopafval al langer mogelijk. De grote doorbraak is dat het proces ook economisch rendabel is gemaakt. Resulterend in een pure, energiezuinige vulstof voor nieuwe keramische bouwmaterialen. De gehele productie van (keramische) vulstof voor het maken van keramische producten door MGP zal door Wienerberger worden gebruikt.

Deel dit artikel

permalink