Energie ontmoet ruimtelijke ontwikkeling

Veel gemeenten en provincies in het Noorden hebben de ambitie om binnen enkele decennia klimaatneutraal te worden. Dat biedt een nieuwe kijk op ruimtelijke ontwikkeling van steden, dorpen en het landelijk gebied.

In de ruimtelijke ontwikkeling ontstaan voortdurend kansen voor de transitie naar een duurzame energiehuishouding. Maar wat is dat eigenlijk en wat is daar voor nodig? Welke kansen biedt dit voor ruimtelijke kwaliteit en hoe pas je dit toe in de praktijk?

De Noorderstroom
De Noorderstroom organiseert op 16 februari in Groningen de discussieavond E = KM2: energie ontmoet ruimtelijke ontwikkeling. Het programma is zo opgezet dat er ruimte is om kennis te vergroten en met elkaar in debat te gaan.

De Noorderstroom is een onafhankelijk en open netwerk voor ruimtelijke professionals die in het noorden werkzaam zijn en die hun blikveld willen verbreden. De Noorderstroom stimuleert de uitwisseling tussen vakgebieden en het debat over de ruimtelijke kwaliteit van Noord Nederland.

De avond wordt ingeleid door Tjerk Ruimschotel, stadsarchitect van de gemeente Groningen, met een verkennende discussie: hoe kunnen de ruimtelijke kwaliteiten van het Noorden en de kwaliteit als energieregio en proeftuin elkaar versterken?

Ambities en uitdagingen
Gerrit van Werven, directeur van Energy Valley, gaat in op de energieambities van het Noorden vanuit economisch perspectief, de relatie met ruimte en de wijze waarop de netwerk organisatie Energy Valley Noord Nederland op de kaart zet als kennisregio en proeftuin voor energie.

Martin Dubbeling, stedenbouwkundige bij SAB, geeft zijn visie op de gevolgen en kansen van het energie- en klimaatvraagstuk voor Noord Nederland. Hij meent dat Noord Nederland kansrijker dan andere regio's in Nederland.

Planologe Femke Adriaens van ROiD gaat in op een aantal actuele initiatieven in het Noorden. Hoe kunnen we energie, klimaat en ruimte samenbrengen in concrete plannen voor dorpen en steden?

Aansluitend op de inleidingen is er ruimte voor verdieping en discussie met de inleiders. Welke kansen en uitdagingen zijn er voor Noord Nederland? Waar staan we over tien jaar?

Meer informatie

Datum: Dinsdagavond 16 februari.

Programma
17:30 ontvangst met soep en broodjes.
Vanaf 18:00 de introductie van Tjerk Ruimschotel en de presentaties van Gerrit van Werven, Martin Dubbeling en Femke Adriaens.
Tussen 20:00 uur tot 21:30 uur workshop en discussie.

Locatie: Energy Valley, Hotel Plaza Groningen, Laan Corpus den Hoorn 300, Groningen.

Meer informatie: http://noorderstroom.wordpress.com

Opgeven bij: denoorderstroom@gmail.com

Deel dit artikel

permalink