Paul de Ruiter architecten groeit tegen de crisis in

Volledig tegen de trend in groeide Paul de Ruiter architecten het afgelopen jaar van 15 naar 24 medewerkers. In 2009 echter halveerden de orderportefeuilles van architectenbureaus bijna, volgens een Bond van Nederlandse Architecten (BNA) onderzoek.

De reden van dit succes laat zich raden? Duurzaam Gebouwd-expert Paul de Ruiter is een pionier op het gebied van duurzaam bouwen en op dat gebied is juist nu van alles gaande.

Compact gebouw
Paul de Ruiter ontwierp onder andere het nieuwe hoofdkantoor van Transavia en Martinair op Schiphol: TransPort. Dit gebouw van vijf verdiepingen met 12.000 vierkante meter aan kantoorruimte was afgelopen jaar één van de dertien pilotprojecten voor de introductie van BREEAM-NL Nieuwbouw.

Pioniersgeest en volharding
De Ruiter begon al in de jaren negentig met het ontwerpen van energiezuinige gebouwen. Aangezien energie steeds schaarser werd, begreep hij niet waarom men hiermee bij het ontwerp en de bouw van nieuwe gebouwen geen rekening hield. Het duurde erg lang voor zijn ontwerpfilosofie de aandacht kreeg die het verdiende.

De vertoning van de documentaire “An Inconvenient Truth” in Nederland deed de stemming echter omslaan. Opeens ging het Nederlandse bedrijfsleven aan de gang met duurzaam bouwen. En De Ruiter behoort tot de weinige architecten die een duurzaam kantoor kunnen ontwerpen. Pioniersgeest en volharding maken het kantoor, midden in de economische crisis, tot een succes.

Bron: DGBC

Deel dit artikel

permalink