Studiedag CO2-emissiehandel in Amsterdam

Het CO2 emissiehandelsysteem werkt in Nederland prima, blijkt uit een bericht uit de Volkskrant van afgelopen zaterdag. Eind maart vindt de zesde jaarlijkse juridische studiedag CO2-emissiehandel plaats. Jos Cozijnsen, Juridisch Consultant CO2-handel, geeft tekst en uitleg over deze dag.

Wat kunnen bezoekers deze middag verwachten?
De eerste helft van de dag gaat het over het ontstaan van het instrument emissiehandel en hoe dat het milieu kan helpen. Verder over de inbedding in de wetgeving en hoe de CO2-markt werkt. De tweede helft gaan we dieper in op juridische kwesties hoe je eigenaar van emissierechten wordt en hoe de relatie met CO2-opslag is bijvoorbeeld.

Wat wordt verstaan onder CO2-emissiehandel
Het kopen en verkopen van emissierechten. Een emissierecht is het recht op een ton CO2 uit te stoten. 10.000 bedrijven in Europa hebben daar een vergunning en emissierechten voor nodig. Een CO2-credit is het bewijs dat een ton CO2 is vermeden.

Er komt steeds meer aandacht voor CO2-projecten, hoe zit dat precies?
Naast dat er 10.000 bedrijven – in Nederland 300 bedrijven - een verplicht CO2-plafond hebben, zijn er steeds minder emissierechten beschikbaar. Bedrijven moeten er steeds meer voor betalen en dan is het ook mogelijk CO2-credits te gebruiken die afkomstig zijn van nieuwe CO2-reductieprojecten, in de DE of landbouw. Meestal gaat het om projecten in ontwikkelingslanden (CDM) of Oost-Europa (JI). Dat zou ook in eigen land moeten kunnen. Tot nu toe kan dat alleen via de zogenaamde vrijwillige, CO2-compensatiemarkt, met lagere prijzen en minder strakke regels.

Hoe kunnen partijen in de bouwkolom voordeel doen met deze middag?
Je ziet dat bouwprojecten steeds meer eigen decentrale energie gaan opwekken of WKO gebruiken. Dat heeft direct gevolg voor de emissies in de energiesector. Je kan die CO2-waarde met energiebedrijven proberen te verzilveren. En ook is voorstelbaar dat klimaatneutrale bouw-projecten CO2-certificaten opleveren, als de CO2-arm beton of cement gebruikt. De CO2-markt is eigenlijk een goed instrument om CO2-besparing aan te tonen en te verifiëren.

Zie programma

Meer info
25 maart 2010: Zesde, jaarlijkse juridische studiedag CO2-emissiehandel.
Presentaties: Jos Cozijnsen (www.emissierechten.nl).
Locatie: Hotel Park Plaza Victoria, Amsterdam

Aanmelden
Academie voor Toegepaste Rechtswetenschappen (ATR)
Tel 0570-751225
Harjo Pinkster: hpinkster@academietrw.nl;
www.academietrw.nl
Kosten: € 795,-

Foto: Jos Cozijnsen

Deel dit artikel

permalink