Rotterdam op plaats 13 in European Green City Index

Rotterdam op plaats 13 in European Green City Index Rotterdam is als nummer dertien geëindigd in de European Green City Index. Dit uniek Europees onderzoek van The Economist, in opdracht van Siemens AG, is een duurzaamheids analyse van Europese hoofdsteden.

Het onderzoek werd in eerste instantie verricht onder 30 hoofdsteden en is vorig jaar tijdens de klimaatconferentie in Kopenhagen gepresenteerd. Rotterdam is daar nu aan toegevoegd na een onderzoek de afgelopen maanden. De index telt nu 31 steden. Het onderzoeksresultaat werd door President en CEO Peter Löscher van Siemens AG overhandigd aan burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam.

Hoge geeïndigd
De dertiende plaats voor Rotterdam is betrekkelijk hoog. Peter Löscher onderstreepte dat Rotterdam de enige grote Europese stad is met een haven van wereldomvang. “85 Procent van alle CO2-emissies komt voor rekening van de haven en de daar aanwezige industrie. Ondanks die wereldhaven met zijn intensieve industrie, laat Rotterdam steden als Rome, Lissabon, Dublin en Praag achter zich”.

Kopenhagen is de groenste stad van Europa, zo blijkt uit het onderzoek van The Economist. Het linker rijtje?“Met een 13e plaats in een rij van 30 hoofdsteden ben ik redelijk tevreden”, zei burgemeester Aboutaleb. “We willen natuurlijk het liefst in de top-3 staan, omdat we het meest ambitieuze klimaatbeleid van Nederland hebben. Maar om in voetbaltermen te spreken: we staan in het linker rijtje. Het is goed dat ook The Economist ziet dat we de enige grote Europese stad zijn met een haven van wereldformaat, met veel intensieve industrie. Dat maakt het vergelijken lastig. De 15 procent CO2-uitstoot in onze stad lijkt weinig maar is vergelijkbaar met de uitstoot in een stad als Amsterdam”.??

Weinig lekkages
Rotterdam scoort in de index positief op het gebied van gebouwen en vervoer, respectievelijk de achtste en negende plaats. In de rubriek Water neemt Rotterdam de vijfde plaats op de European Green City Index. Rotterdam scoort hoog vanwege het kleine aantal lekkages in het watersysteem en het waterverbruik van 45,2 kubieke meter per inwoner is het laagste van heel Europa.??

Informatie over de European Green City Index: www.siemens.com/greencityindex

Deel dit artikel

permalink