Beste koeltechnische innovatie 2010

Tijdens de VSK-beurs 2010 werd de NVKL-koeltrofee uitgereikt aan  Colt International met het Caloris Hybrid Systeem.

De NVKL-koeltrofee wordt sinds 1989 eens per twee jaar uitgereikt als blijk van waardering van de NVKL voor een gerealiseerde innovatie op het gebied van de commerciële en/of industriële koudetechniek. 

Tijdens de VSK werd bekend gemaakt dat de NVKL-koeltrofee 2010 naar Colt International is gegaan.

De jury was unaniem in haar besluit:

"Het Caloris Hybrid systeem van Colt International is innovatief en uniek binnen de Nederlandse koudeketen. Een ringwaterleiding wordt als koudebron ingezet voor decentrale warmtepompen in de utiliteitsbouw, wat mogelijk maakt een geringe koudemiddelinhoud te realiseren. Door de kleine inhoud (<0.5 kg) van de decentrale warmtepompen behoort de inzet van natuurlijke koudemiddelen tot de mogelijkheden."

Koudemiddel
Colt Caloris Hybrid systemen worden uitgevoerd met R1270, propyleen, als koudemiddel. De ongeïsoleerde ringwaterleiding heeft de functies van warmteterugwinning en thermische opslag. Daarnaast verbindt het de decentrale systemen met een centrale warmtepomp die opereert tussen een externe koudebron en de ringwaterleiding. Ook de centrale eenheid kan uitgevoerd worden met een natuurlijk koudemiddel.

De innovatie levert een bijdrage aan de verbetering van de energetische prestaties van warmtepompsystemen in de utiliteitsbouw. Tevens maakt het de inzet van natuurlijke koudemiddelen mogelijk. Hieruit gaat een stimulering naar de branche om met slimme concepten te komen die energiebesparing mogelijk maken en tevens de inzet van natuurlijke koudemedia vereenvoudigen.

Jury
De jury werd gevormd door ir. M. Dieleman (Agentschap NL), dr. ir. C. Infante Ferreira (TU Delft), ir. O. Kleefkens (Agentschap NL) en ir. A.M.G. Pennartz (KWA Bedrijfsadviseurs)

Deel dit artikel

permalink