Linkedin-discussie: Welke Led-verlichting is het beste?

Wat gebeurt er zoal in de Linkedin-groep van Duurzaam Gebouwd? Regelmatig berichten we op Duurzaam Gebouwd over de laatste duurzame discussies. Dit keer vraagt Paul Mooij zich af welke Led-verlichting het beste is.

Paul Mooij is Legal consultant bij Stomp Lawyers en voorzitter van de CFS (NGO). Mooij vraagt zich af welke Led-verlichting het beste is. Zijn er vergelijkende onderzoeken geweest? Dit naar aanleiding van gezondheidsklachten bij een project in Nederland. Paul is vertegenwoordiger van een non profit organisatie en wil op St. Maarten besparingen realiseren voor kantoren en voor winkels. Ze zitten daar helaas wel met 110 volt.

Henk Jan Boom is business unit manager at De Vos Groep. Boom vertelt dat je niet een-twee-drie kunt zeggen wat de beste led verlichting is. Het gaat er meer om hoe en waar je het wilt toepassen. Hij vraagt zich af of ze in ST. Maarten ook het verschil kennen tussen laag en hoogfrequente TL verlichting. Want daar kun je ook al heel veel op besparen als je dat ombouwt en de kosten zijn ook nog te overzien.

Rik Verstijnen is TCA bij Mansveld Projecten & Services. Hij meent dat er heel veel goede en nog meer slechte Led-verlichting bestaat, maar hij is er heilig van overtuigd dat de toepassing nog veel belangrijker is dan het product zelf. En goed toepassen betekent ook soms: (nog) niet gebruiken, al wordt het toepassingsgebied steeds breder. Op van www.olino.org staan erg veel Led-verlichting tests.

Gerard Wessels is eigenaar van Wesselektro advies. Wesselt vindt dat het er soms op lijkt dat Led-verlichting moet worden gebruikt omdat er Led-verlichting is. Laat duidelijk zijn dat Led-verlichting een moderne en vooral energie zuinige lichtbron is die (helaas) nog niet voor alle toepassingen voldoende doorontwikkeld is. Bij een verlichtingsontwerp, behalve naar energie zuinig, moet zeker worden gekeken naar de criteria waaraan de betreffende verlichting moet voldoen. O.a. verlichtingssterkte, gelijkmatigheid, lichtkleur en uitstraling i.c.m. de voor de toepassing geschikte armaturen zijn belangrijke criteria. Bijvoorbeeld de norm NEN 12464-1 geeft hierover informatie. Zodra daarover duidelijkheid bestaat kan een lichtbron worden geselecteerd die de verwachtingen waar kan maken. Dat kan Led-verlichting zijn maar ook een meer conventionele lichtbron.

Ed Fouchier is Lichtadviseur bij Etaloid Verlichtingstechniek. Hij meent dat je bij de toepassing van verlichting altijd dient te kijken naar de lumen/watt verhouding van de lichtbron, in combinatie met het armatuurrendement. De goede Led's die nu in de markt zijn hebben een lumen/Watt verhouding van 60. Compact fluorescentie zit op 60-70, TL op 90-100 lumen per watt. De ontwikkelingen gaan snel, maar zijn er nog niet. Energiebesparing kun je vinden in overgang van conventioneel naar hoogfrequente VSA's. De besparing hier is +/- 25%. Nog beter is het over te stappen op dimbare systemen, dat nog eens 25 tot 50% extra besparing kan opleveren.

Ook discussiëren?
Ook mee discussieren op Linkedin? Inmiddels hebben we meer dan 850 deelnemers! Klik op de homepage van www.duurzaamgebouwd.nl op de Linkedinbutton linksonderin en de rest wijst zich vanzelf.

Deel dit artikel

permalink