Duurzaam bouwen in Egmond aan den Hoef

Nu nog ligt het stukje groen op De Weidjes er troosteloos bij, maar als het aan Cees Groot uit Egmond aan den Hoef ligt, gaat nog dit jaar de eerste paal in de grond voor een duurzaam pand.

Inmiddels heeft het college en de Gemeenteraad van Egmond aan den Hoef het plan goed gekeurd. "Dit is dé kans om een uniek project neer te zetten in onze gemeente", aldus Groot.

Energie +
Het duurzame gebouw bestaat uit zes 'bedrijfs/kantoorunits'. (Duurzame)ondernemers kunnen zo'n unit kopen om daar vervolgens hun bedrijf in te vestigen. Groot: "Het pand wordt gebouwd met zoveel mogelijk duurzame (natuurlijke) materialen." Door de toepassing van bodembronnen, warmtepompen, zonnepanelen en andere duurzame maatregelen levert het gebouw meer energie op dan dat het verbruikt.

Groot: "Ook hebben we rekening gehouden met het zonlicht in de tuin van de achterburen door lager te bouwen dan het bestemmingsplan. Daarom hebben wij gekozen voor een schuin aflopend grasdak."

Bodemonderzoek
De twee initiatiefnemers (stedenbouwkundige Lilium Bungener en Cees Groot) zijn in maart 2007 al begonnen het ecoplan De Weidjes te ontwikkelen. Toen deed de gemeente een oproep om voorstellen in te dienen waarmee Bergen geld kon genereren en de kwaliteit te verbeteren. Met het eigen bedrijf van Cees 'Groot Ecobouw' was de stap naar een ecologisch project snel gemaakt.

De afgelopen drie jaar zijn al heel wat stappen verricht. Zo is de grond onderzocht op de aanwezigheid van schadelijke stoffen en is er overleg gepleegd met naastgelegen duivenvereniging De Luchtpost en de bewoners aan de achterzijde van het pand. Inmiddels zijn alle partijen akkoord. Nu ook de gemeenteraad overstag is, kan de bouw binnenkort beginnen. Alle kantoorunits verkocht aan lokale ondernemers, waaronder Installatiebedrijf Groot.

Bron: Weekblad De Duinstreek

Deel dit artikel

permalink