Demonstratie BouwTransparant

Op dinsdag 9 maart organiseert DWA installatie- en energieadvies een demonstratie van BouwTransparant in een net opgeleverde nieuwbouwwoning in Rijssen.

Met de door de provincie Noord-Holland ontwikkelde methodiek BouwTransparant kan op een eenvoudige wijze de (energetische) kwaliteit van woningen worden getoetst bij de oplevering. Tijdens de praktijkdag krijgen deelnemers uitleg over de duurzame systemen in de woning en maken ze kennis met diverse inspectiemethodes.

Nieuwbouwwoningen blijken bij oplevering vaak niet te voldoen aan het Bouwbesluit, bijvoorbeeld op het gebied van ventilatie en energiezuinigheid. Dat heeft gevolgen voor de gezondheid van de toekomstige bewoners, de energiekosten en de realisatie van de klimaatdoelstellingen van de gemeente.

BouwTransparant is een instrument om de (energetische) kwaliteit van woningen te verbeteren. Kundige bedrijven controleren steekproefsgewijs met speciale meetapparatuur de bouwkwaliteit van de woning vlak voor oplevering. De gevonden afwijkingen worden in een rapport zichtbaar gemaakt en gebruikt om de kwaliteit op het juiste peil te brengen. Hierdoor wordt het mogelijk om de toekomstige bewoners ook daadwerkelijk die woningkwaliteit te bieden waarvoor ze betalen.

DWA nodigt geïnteresseerden uit voor een praktische demonstratie in de net opgeleverde nieuwbouwwoning aan Speenkruid 25 in Rijssen. Deze energiezuinige woning is onder meer uitgerust met een warmtepomp, een DemandFlow ventilatiesysteem en een zonnecollector. De EPC ligt op ongeveer 0,4.

Programma
* Presentatie ‘BouwTransparant in Noord-Holland’ door Jaap Neeleman, projectleider CO2-Servicepunt

* Uitleg over het systeem in de woning (warmtepomp, ventilatiesysteem, zonnecollector, vloerverwarming) door Itho

* Demonstratie door Erik Hoogendam, Maarten Ouwehand en Gert Harm ten Bolscher
- inspectie buitengevel en intern met behulp van een infraroodcamera
- controle luchtdichtheid door middel van de blowerdoortest
- metingen van het ventilatiedebiet

Meer informatie
Het programma neemt circa twee uur in beslag. Er zullen drie sessies worden gehouden. Doelgroep zijn medewerkers van gemeenten, woningcorporaties, projectontwikkelaars en bouwbedrijven. Aan deelname zijn geen kosten verbonden. Voor meer informatie en aanmelden: www.dwa.nl.

Deel dit artikel

permalink