Studenten Bouwkunde aan de slag in Den Haag

In het kader van de minor Ecologie hebben tweedejaars studenten Bouwkunde van De Haagse Hogeschool een duurzaam recreatiecentrum voor Stichting De Tureluur te Leidschendam ontworpen.

Verder hebben de studenten op een ecologische manier leegstaande gebouwen in de wijk Binckhorst een nieuwe bestemming gegeven en zijn zij met het ontwerp van een autarkische woning in de toekomstige duurzaamste wijk Erasmusveld in Den Haag aan de slag gegaan.

Na zes weken van onderzoek, teken- en rekenwerk en het volgen van diverse gastlezingen, verzorgd door een aantal deskundigen op het thema duurzaamheid (o.a. afkomstig van de TU/E, Erasmus Universiteit Rotterdam, gemeente Den Haag en adviesbureau BOOM S/I), ligt er een aardig resultaat.

De teams moesten rekening houden met de eis van een score van negen op een schaal van nul tot tien op de milieuthema’s: Energie, Milieu, Gezondheid, Gebruikskwaliteit en Toekomstwaarde uit het programma GPR Gebouw (Gemeentelijke Praktijk Richtlijn). Voornamelijk het thema Milieu, waarin grotendeels het materiaalgebruik voor het gebouw wordt vastgelegd, bleek een uitdaging.

Volgens docenten Bram Kranenburg, Cees Verweij en Sita van der Meulen bieden de ontwerpen mogelijkheden voor bouw-gerelateerde bedrijven. Innovaties als CO2-gestuurde ventilatiesystemen, energieheipalen, luchtzuiverende dakpannen en het Cradle to Cradle concept (Afval=Voedsel) laten vooruitgang zien en geen stilstand. Bovendien zijn de ontwerpen praktisch toepasbaar. Zo heeft Stichting De Tureluur, voornemens om een nieuw recreatiecentrum te bouwen, zich in de ideefase laten inspireren door de ontwerpen van de studenten.

Uitbreiding minor Ecologie
Binnen de opleiding Bouwkunde zal vanaf studiejaar 2010-2011 ook in het vierde jaar een minor Ecologie worden aangeboden. De intentie is om deze minor gezamenlijk met de opleidingen Climate & Environment, Facility Management en diverse externe partners vorm te geven. Hierdoor sluit de minor nog beter aan op de praktijk en leren de studenten welke concrete bijdrage zij kunnen leveren aan een duurzaam Nederland.

Deel dit artikel

permalink