Villa Welpeloo, 2012 architecten

2012 Architecten ontwierp Villa Welpeloo in opdracht van een kunstenaarsechtpaar. De villa is bijna helemaal gebouwd met afvalmateriaal.

Tijdens de ontwerpfase hebben scouts van 2012 Architecten in Enschede onderzoek gedaan naar mogelijkheden om (sloop)afval in de buurt van de locatie te gebruiken in de villa. De uitkomsten uit deze excursies hebben telkens gezorgd voor nieuwe impulsen in het ontwerp. Het gevonden materiaal zorgt voor nieuwe vormen en constructies. Zo is voor de gevelbekleding gebruik gemaakt van kernhout van kabelhaspels en is het staalskelet geheel opgetrokken uit elementen van een oude paternoster.

In het hart van de villa bevindt zich een schilderijenmachine, die opgehangen is boven de entreehal van de villa. De schilderijen kunnen hier opgeborgen worden. De houten wanden van deze schilderijenmachine lopen door in continue wanden en vloeren die de verschillende ruimten van de villa vormen. De continue wanden bieden bovendien genoeg ruimte om niet opgeslagen schilderijen op te hangen.

Buitenlandse interesse
Zelfs vanuit Amerika is interesse getoond in het ontwerp van Villa Welpeloo. De interesse was zelfs zo groot dat dit heeft geleid tot een documentaire waarin Villa Welpeloo centraal staat. De verteller in deze documentaire is niemand minder dan Brad Pitt.

Documentaire Villa Welpeloo (klik op 'webcast' en dan op de aflevering 'Super Use')

Deel dit artikel

permalink