Houtprijs 2010: inschrijving geopend

Architecten(bureaus), organisaties en instellingen kunnen tot 1 september 2010 hun projecten, producten, innovaties, diensten of systemen indienen voor Houtprijs 2010. Deze prijs van Centrum Hout in Almere kent twee categorieën: houtarchitectuur en houtinnovatie.

Houtarchitectuurprijs
Deze categorie is bedoeld voor bouwprojecten die de eigenschappen van hout voorbeeldig en adequaat in het licht stellen. Of het project nu groot is of klein, is minder bepalend dan de vormgeving en de juiste toepassing en detaillering van dit natuurmateriaal.

Eisen zijn dat de inzendingen in Nederland zijn gerealiseerd, en wel in de periode van 1 maart 2008 - 1 maart 2010. Voorts wordt de prijs uitgereikt aan de architect; deze hoeft niet per se Nederlander te zijn.

Jury
De deskundige jury onder leiding van Prof.ir. Hans Ruijssenaars buigt zich bij haar beoordeling niet alleen over de esthetische uitstraling, maar ook over de functionele kwaliteiten in ontwerp, constructie, uitvoering en detaillering.

Houtinnovatieprijs
Wel zo belangrijk is de categorie innovatie, omdat nieuwe ontwikkelingen, zoals op alle gebied, de toekomst veiligstellen. De Houtinnovatieprijs wil het gebruik van innovatieve houttoepassingen in de bouw bevorderen. De prijs moet op dit punt een extra stimulans voor bedrijven, instellingen en/of ontwerpers zijn.

Jury
Toetsstenen voor de jury onder leiding van Prof.dr.ir. Jos Lichtenberg zijn dat de in te dienen plannen (1) de concurrentiepositie van hout(producten) versterken, (2) van recente datum zijn, (3) bijdragen aan duurzaam bouwen en (4) in ons land in de praktijk toepassing vinden dan wel beschikbaar zijn.

Om zoveel mogelijk initiatieven een kans te geven, is het bereik ruim geformuleerd. In aanmerking komen: nieuwe of bestaande technieken op nieuwe toepassingsgebieden; productverbeteringen; niet-houten producten die de prestaties van houttoepassingen verbeteren; plannen die de milieuprestatie van hout(producten) verhogen; bijzondere bouwmethoden; maatregelen of werkwijzen die een betere kwaliteit of grotere acceptatie van houttoepassingen teweegbrengen; verder verbeterde innovaties; vernieuwingen die de kosten verlagen en dus de koop stimuleren.

Aanmelding, prijsuitreiking
Belanghebbenden kunnen het inschrijfformulier opvragen bij Centrum Hout (tel. 036 5329821) of downloaden van www.centrum-hout.nl/houtprijs2010; alle gegevens en voorwaarden zijn daar eveneens te vinden.

De sluitingsdatum is maandag 1 september 2010. De prijswinnaars worden bekendgemaakt tijdens de Nationale Houtdag, die op 30 november wordt georganiseerd. Zij ontvangen een trofee, oorkonde en ruime media-aandacht.

Foto: De uitreiking van de Houtinovatieprijs 2008 aan H.J. Wijnveld van Pyrostona  door juryvoorzitter prof.dr.ir. J.J.N. Lichtenberg. Fotografie John Lewis Marshall

Deel dit artikel

permalink