Duurzaam collectief energiesysteem voor Het Breed

Met een scala aan maatregelen wordt in Woningcomplex Het Breed flink bespaard op het energieverbruik. In februari 2010 zijn de eerste 350 m2 van het zonnecollectorsysteem in gebruik genomen.

Woningcomplex Het Breed in Amsterdam-Noord is een bijzonder wooncomplex, ontworpen door architect Frans van Gool. Het complex werd eind jaren zestig opgeleverd en bestaat uit 1170 woningen, verdeeld over elf blokken met vijf woonlagen. Veertig jaar na de oplevering krijgt Het Breed een opknapbeurt. Op dit moment bereiden de woningcorporaties Eigen Haard en Ymere, samen met de bewoners, de werkzaamheden van Het Breed in Amsterdam-Noord voor.

Belangrijk onderdeel is de verduurzaming van het collectieve energiesysteem door Eneco. Portefuillehouder milieu, Kees Diepeveen: “Ik volg het project op de voet omdat het een goed voorbeeld is van energiebesparing in de bestaande bouw, die hopelijk anderen doet volgen. Dit project draagt bij aan de milieuambities van stadsdeel Amsterdam-Noord. “

Warm water dankzij de zon
De oude cv-ketels in de vier centrale ketelhuizen worden stuk voor stuk vervangen door hoogrendement ketels. Ook alle cv-leidingen en waterleidingen in de plafonds van de galerijen worden vervangen. Voor de warmwatervoorziening plaatst Eneco op de daken van de gebouwen in totaal 1.200 m2 zonnecollectoren.

De vloeistof in de collectoren wordt opgewarmd door de zon en door geïsoleerde leidingen van en naar een warmtewisselaar getransporteerd. De warmtewisselaar geeft de warmte af aan het leidingwater in een boiler. Wanneer er warm tapwater gevraagd wordt, stroomt het leidingwater via de cv-ketel naar de woningen. Als het nodig is verwarmt de cv-ketel het water verder tot de gewenste temperatuur.

In februari van dit jaar zijn de eerste 350 m2 van het zonnecollectorsysteem in gebruik genomen voor de woonblokken die op één van de vier centrale ketelhuizen zijn aangesloten. In de komende maanden worden zonnecollectoren op de andere woonblokken geplaatst en in gebruik genomen. Dit gebeurt steeds nadat de oude cv-ketel is vervangen door een hoogrendement ketel.

Betere isolatie van gevels, daken en vloeren
Daarnaast zijn er maatregelen in de woningen gepland, die starten na instemming van de bewoners. De isolatie van gevels, daken en vloeren van de woningen wordt verbeterd. Voor een prettig binnenklimaat worden nieuwe ventilatiesystemen geïnstalleerd. In de woningen komen nieuwe radiatoren met thermostaatknoppen.

Ten slotte krijgt iedere woning een warmtemeter en een warm tapwatermeter. De bewoners gaan betalen voor wat ze individueel verbruiken vanaf het moment dat het systeem in zijn geheel in gebruik is genomen.

Samenwerking in Europees verband
Woningcomplex Het Breed maakt onderdeel uit van het Europese subsidie- en demonstratieproject Staccato. Naast het project in Amsterdam-Noord worden vergelijkbare projecten in Boedapest (Hongarije) en Sofia (Bulgarije) uitgevoerd. In totaal worden ruim 2.000 bestaande woningen geïsoleerd en voorzien van duurzame energiesystemen.

Staccato, dat staat voor ‘sustainable technologies and combined community approaches take off’, draagt bij aan de financiering van de energiemaatregelen in de drie projecten en aan kennisspreiding van duurzame renovatietechnieken. 

Deel dit artikel

permalink