Energiebesparing in woningen minder vrijblijvend maken

Voortzetting en uitbreiding van het huidige stimuleringsbeleid voor energiebesparing in woningen zal gaan werken in combinatie met verplichtende maatregelen. Zo stelt de Stichting Spaar Het Klimaat in haar rapport ‘De vrijblijvendheid voorbij’.

 Alleen een combinatie van stimulering en verplichting kan ervoor zorgen dat de overheidsdoelstellingen voor energiebesparing en CO2-reductie in de gebouwde omgeving worden gehaald. Volgens Spaar Het Klimaat zijn investeringen van zeker 2,5 miljard euro per jaar nodig om 30 procent energiebesparing in 2020 te bereiken.

Meer werkgelegenheid
Verlaging van lasten, verhoging van comfort en meer werkgelegenheid Dick Tommel, voorzitter van de Stichting Spaar Het Klimaat: “Energiebesparing in bestaande woningen is niet alleen belangrijk voor CO2 -reductie, het zorgt ook voor verlaging van de energielasten, verhoging van het wooncomfort en meer werkgelegenheid in de bouw- en installatiesector. Het huidige beleid is gericht op vrijwillige afspraken en subsidies, maar boekt  9nog) onvoldoende resultaat. Huiseigenaren investeren te weinig in besparingsmaatregelen”.

Stimulering en verplichting
Stichting Spaar Het Klimaat heeft vijf maatregelen onderzocht die het huidige beleid kunnen versterken. Het meest effectief is de invoering van een verplichting tot investeren in energiebesparing voor de koper van een woning. Deze maatregel zou gepaard moeten gaan met een gunstige leningfaciliteit of teruggave van een deel van de overdrachtsbelasting. Het moment waarop een woning wordt aangeschaft is voor de koper het meest natuurlijke moment om tot verbetering van de woning, en de bijbehorende financiering, over te gaan.

De maatschappelijke kosten zijn bij deze maatregel relatief laag. Bij invoering van deze maatregel moet er volgens Spaar Het Klimaat ook rekening gehouden worden met bijzondere situaties, waarvoor ontheffing kan worden verleend door de gemeente.

Download: Spaar het Klimaat

Deel dit artikel

permalink