Ook subsidie voor kleine groene daken in Rotterdam

Vanaf heden is het ook mogelijk voor kleine groene daken subsidie aan te vragen. In de praktijk blijkt dat hier veel vraag naar is.

De subsidieregeling heeft inmiddels tot 30.000 m2 groene daken in Rotterdam geleid. Groene daken geven Rotterdam een groener aanzien, vormen een buffer bij regenafvoer en zorgen voor een langere levensduur van een dak. Om de aanleg van groene daken te stimuleren geven de gemeente Rotterdam en de waterschappen een subsidie van € 30,- per m2 gerealiseerd groen dak.

Grens verlaagd

Het aanleggen van een groen dak is mogelijk vanaf € 45 per m2. Tot nu toe kwamen alleen daken met een oppervlakte van veertig vierkante meter of meer in aanmerking voor subsidie. Die grens is verlaagd naar tien vierkante meter omdat er veel vraag is naar subsidie voor kleinere daken. Zo kunnen nu ook garages en tuinhuisjes – mits de dakconstructie hiervoor geschikt is - worden voorzien van een groen dak.

Het Groene Infodak
Op het dakterras van Cafe Restaurant Engels aan het Stationsplein in Rotterdam wordt begin mei het Groene Infodak geopend. Op dit dak kan iedereen genieten van de voordelen van een groen dak in een stedelijke omgeving als Rotterdam Centrum.

Tijdens mooie zomerdagen is het dak vrijwel altijd geopend. Een keer per maand kan op het Groene Infodak ook persoonlijk advies over groene daken worden verkregen.

De voordelen van een groen dak op een rij
Een groen dak...

- beschermt tegen UV-straling en temperatuurschommelingen waardoor het dak 1,5 tot 2x langer meegaat;

- vangt regenwater op en voert het vertraagd af, waardoor het riool minder wordt belast als het hard regent;

- heeft een isolerende werking; ’s winters is het binnen warmer en ’s zomers koeler, hierdoor is een groen dak energiebesparend;

- werkt geluiddempend, zowel binnen als buiten;

- neemt stofdeeltjes op uit de atmosfeer en vormt een buffer tegen luchtvervuiling;

- levert een bijdrage aan een duurzame stad en een beter klimaat;

- zorgt voor een groenere stad.

Deel dit artikel

permalink