Huiseigenaren stimuleren om zelf energie te produceren

Via de site Amsterdamopent.nl vraagt de gemeente Amsterdam mensen mee te denken over maatschappelijke vraagstukken. Het centrale onderwerp van één van de vraagstukken is het stimuleren van huiseigenaren om energieproduct te worden.

Via de site kan iedereen ideeën posten, stemmen op ideeën van anderen en commentaar leveren. Via een ranking worden de beste ideeën beoordeeld door een expertpanel. Iedereen kan op deze manier meedenken over de toekomst van Amsterdam.

De gedachte achter crowdsourcing van publieke vraagstukken is dat de creativiteit van burgers en andere stakeholders kan helpen om betere oplossingen te vinden, die bovendien meer draagvlak hebben. Volgens de gemeente zet Amsterdam met dit initiatief de eerste stap in de richting van interactief beleid voeren en een toekomstgerichte werkwijze van de ambtenarij.

De centrale vraag is:
Op welke manier kunnen we huiseigenaren stimuleren om zelf energie te gaan produceren? Alle suggesties zijn welkom, van ludieke bewustwordingsacties tot compleet meerjarige projectplannen.

Achtergrond

Ter verbetering van de leefbaarheid wil Amsterdam in 2025 40% reductie van de CO2-uitstoot bereiken. De gemeente Amsterdam is benieuwd naar alle ideeën waarmee zij de Amsterdamse huiseigenaren kunnen stimuleren om zelf energie te gaan produceren. Alleen samen met de burgers, bedrijven en instellingen is een dergelijke energiereductie haalbaar.

Alleen samen kunnen we werken aan een daadwerkelijke Nieuw Amsterdams Klimaat. Gelukkig gebeurt er al veel. Zo heeft een op de drie Amsterdammers al groene stroom en worden er ook steeds vaker zonnepanelen geïnstalleerd. Amsterdam is op zoek naar ideeën om huiseigenaren in beweging te kunnen zetten om niet alleen energie te consumeren maar ook produceren. Een voorbeeld is het investeren in de aanleg van 'smart grids' - slimme elektriciteitsnetten - waarbij de huiseigenaren niet alleen het energiegebruik maar ook de geproduceerde energie kunnen aflezen.

Dit werkt natuurlijk erg stimulerend en leidt tot een groter bewustzijn van het eigen energieverbruik. Meedenken en discussiëren kan via amsterdam opent.

Deel dit artikel

permalink