Seminar Bestaande kantoren

Op 23 april presenteren Inbo, DTZ Zadelhoff en Deerns een duurzaame aanpak om verouderde kantoorgebouwen een tweede leven te geven.

Dit gebeurt tijdens een seminar in de Hogeschool Utrecht. De drie organisaties hebben vanuit hun diverse disciplines een integrale methodiek ontwikkeld om de duurzaamheidskansen vast te stellen van kantoren die gebouwd zijn in de jaren ‘60 tot ’90. Deze methodiek draagt de naam Duurzame Kans Bestaande Kantoren.

Veroudering en leegstand als uitdaging
De vraag naar aansprekende duurzame kantoorgebouwen neemt toe door beleid en de voorbeeldfunctie van de overheid. Ook vastgoedbeleggers en kantoorgebruikers tonen op dit vlak een groeiende maatschappelijke verantwoordelijkheid. De grootste uitdaging is het verduurzamen van de verouderde of leegstaande voorraad.

Voor het succesvol verduurzamen van bestaande kantoren is het van belang om niet alleen de technische mogelijkheden te overwegen, maar ook de architectonische en commerciële mogelijkheden. De methodiek ‘Duurzame Kans Bestaande Kantoren’ integreert deze drie invalshoeken en brengt de mogelijkheden voor revitalisatie in kaart.

Sloop vaak onnodig
Vooral voor kantoren van circa 1960 tot 1995 is de toekomst onzeker zodra het gebouw leeg komt te staan. De gebouwen zijn door locatie of bouwaard vaak minder geschikt om tot bijvoorbeeld woningen of culturele voorzieningen getransformeerd te worden. Sloop, gevolgd door nieuwbouw, lijkt dan de enige mogelijkheid.

Toepassing van de methodiek ‘Duurzame Kans Bestaande Kantoren’ brengt nieuwe kansen in beeld. Momenteel draaien enkele pilots met bestaande gebouwen in de regio’s van Den Haag en Amsterdam.

Duurzaam alternatief
De toekomstgerichte aanpak die spreekt uit de vernieuwende benadering voor duurzame kantoren levert een positieve bijdrage aan een duurzaam imago van de gebruiker. De geformuleerde doelen zijn breed gespreid voor zowel verhuurder als huurder. Deze doelen zijn:
• verbetering van de verhuurbaarheid,
• uitstraling,
• welbevinden,
• imagoverbetering,
• energiebesparing,
• geldbesparing.

Seminar op vrijdag 23 april
In de conferentiezaal van de Hogeschool Utrecht Faculteit Natuur en Techniek organiseren de drie samenwerkende partners een seminar Duurzame Kans Bestaande Kantoren. Doel van het seminar is bij te dragen aan het maatschappelijk vraagstuk van het grote volume aan verouderde en leegstaande kantoren uit de zestiger tot negentiger jaren.

Ook wordt de toepassing van de methodiek gepresenteerd die als vliegwiel voor het kansrijk herpositioneren van een deel van deze gebouwen is in te zetten.

Sprekers tijdens het seminar
De sprekers tijdens het seminar Duurzame Kans Bestaande Kantoren zijn:
> Hans Copier, Fund Manager of the ING Dutch Office Fund, bestuurslid IVBN
> Prof.dr. Dirk Brounen, hoogleraar Vastgoedbeleggingen RSM Erasmus University
> Ir Jeroen Simons, partner-architect Inbo
> Ir Jan Pieter Klep, senior consultant DTZ Zadelhoff
> Ir Peter Buurman, adviseur duurzame energie Deerns

Discussieleider is drs. Jeanet van Antwerpen. Zij is partner-bestuurder van Inbo, voorzitter van de adviesgroep duurzame gebiedsontwikkeling DGBC en voormalig fellow kantorenmarkt ASRE.

Deel dit artikel

permalink