Bouwfonds REIM vreest tweedeling kantorenmarkt op basis van duurzaamheid

Assetmanager Bouwfonds REIM ziet een structurele tweedeling ontstaan in de Nederlandse kantorenmarkt. Met name het niet-duurzame deel van die markt zal de komende jaren in toenemende mate voor beleggers onaantrekkelijk worden.

Het niet-duurzame deel van de markt zal de komende jaren in toenemende mate onaantrekkelijk worden voor beleggers. Bouwfonds ziet daarentegen de periode 2010-2011 wél als een goed instapmoment voor beleggingen in het duurzame of te verduurzamen deel van de Nederlandse kantorenmarkt.

Door de huidige hoge leegstand van kantoren van ruim 14 procent hebben ontwikkelaars veel nieuwbouwplannen ingetrokken. Omdat de kantoorgebonden werkgelegenheid vanaf 2011 naar verwachting weer gaat toenemen, zal de leegstand dit jaar zijn piek van 16 procent bereiken, om vervolgens weer geleidelijk te dalen tot ongeveer 14 procent ultimo 2013. De leegstand blijft hiermee evenwel structureel hoog.

Bouwfonds ziet goede beleggingsmogelijkheden in het segment duurzaam of te verduurzamen kantoren. De asset manager hanteert hierbij een ruim duurzaamheidbegrip, dat verder gaat dan het energieverbruik en de CO2-uitstoot. Hierbij houdt hij ook rekening met structurele duurzaamheidaspecten als bereikbaarheid, kwaliteit van een locatie en flexibiliteit van het gebruik.

Over kantoren die niet voldoen aan deze duurzaamheidcriteria is Bouwfonds REIM niet positief gestemd. De rendementsverschillen tussen duurzame panden en niet-duurzame panden zullen toenemen. Bouwfonds REIM voorziet voor de komende vier jaar een gemiddeld jaarlijks totaal rendement op beleggingen in kantoren van 7,2 procent.

Op de beleggersmarkten zijn de aanvangsrendementen gestegen tot een piek in 2009, terwijl de omvang van de investeringen substantieel is gedaald. Bouwfonds ziet eind 2010 begin 2011 als het keerpunt in de markt. Dit impliceert dat aan de recente waardedalingen een eind komt.

Bron: Vastogedmarkt.nl

Deel dit artikel

permalink