Meerderheid KvK’s zijn bereid Cradle to Cradle te promoten

De regionale Kamers van Koophandel zijn bereid om Cradle to Cradle in hun regio te promoten, blijkt uit een onderzoek van Agentschap NL. Het Cradle to Cradle aanjaagteam van Agentschap NL gaat nu de Kamers van Koophandel benaderen om gezamenlijk ondernemers in contact te brengen met duurzame innovatie.

Het Cradle to Cradle Aanjaagteam van Agentschap NL wil graag meer ondernemers informeren over de mogelijkheden met Cradle to Cradle. Daarnaast wil het team ook sneller in staat zijn om de zakenwereld bij spannende C2C ontwikkelingen steun te bieden.

Onderzoek
Deze winter is onderzocht of samenwerking met de regionale Kamers van Koophandel hiertoe kan bijdragen. “De conclusies van deze RealityCheck zijn zeer positief” zegt Douwe Jan Joustra van het C2C aanjaagteam. “Alle Kamers van Koophandel willen graag kennismaken met het Aanjaagteam om verder praten over duurzame innovatie.”

Alle Kamers van Koophandel blijken actief invulling te geven aan maatschappelijk verantwoord ondernemen, maar wel op verschillende niveaus – van het informeren van ondernemers over ‘Duurzaam Inkopen’ en ‘Energie Besparingen’ tot aan het stimuleren van ‘Duurzame Innovatie’.

Enkele Kamers zoals Limburg en Noord Nederland hebben veel ondernemers actief gestimuleerd met Cradle to Cradle. Zij willen graag samen met het Aanjaagteam de Cradle to Cradle innovatie verder brengen.

Mooie kans

“Maar uit de RealityCheck blijkt dat de meerderheid van de KvK’s nog weinig tot niets met Cradle to Cradle doet,” zegt Walter van den Wittenboer, lid van het C2C aanjaagteam. “Daar ligt een mooie kans voor ons. Deze kamers willen graag met ons en met Cradle to Cradle kennis maken en kijken wat er gezamenlijk opgepakt kan worden.”

Uit de RealityCheck kwam verder naar voren dat het begrip ‘Cradle to Cradle’ vaak onduidelijk is, maar ook als ‘te streng van leer’ wordt ervaren door het bedrijfsleven. Toch zeggen veel ondervraagde Kamers, dat zij graag een mogelijke ondernemers vraag willen peilen in samenwerking met het aanjaagteam.

Samenwerking
Het Cradle to Cradle aanjaagteam zal nu vertegenwoordigers van KvK’s benaderen voor nadere kennismaking en om samenwerking. De verwachting is dat nog in 2010 enkele gezamenlijke bijeenkomsten voor het bedrijfsleven zullen worden georganiseerd.

Het onderzoek Reality Check: “Cradle to Cradle en de Kamers van Koophandel, een tandje hoger!” kunt u bij het navolgende e-mailadres opvragen. Douwe jan Joustra

Deel dit artikel

permalink