Duurzaamheid breder dan CO2 uitstoot

Het begrip duurzaamheid gaat verder dan energieverbruik en CO2-uitstoot alleen. Ook bereikbaarheid, kwaliteit van de locatie en flexibiliteit van het gebruik zijn belangrijke structurele duurzaamheidaspecten. Helaas richt de overheid zich vooral op ideeën over energieverbruik. Dat stelt Bouwfonds REIM in haar recent verschenen rapport over Duurzaam Vastgoed.

Het bedrijf is overtuigd van de meerwaarde die duurzaamheid biedt aan alle vastgoedobjecten. Het streven naar duurzaamheid is bij Bouwfonds REIM dan ook geen aparte doelstelling, maar een regulier onderdeel van het primaire beleggingsproces.

Geen duidelijke regels
Ondanks alle overheidsmaatregelen ter verduurzaming van de totale bestaande vastgoedvoorraad is alleen de kantorensector echt actief met duurzaamheid. Dat komt door de duidelijke, vaak financiële voordelen die bij verduurzaming van kantoren voor alle partijen te behalen zijn. Door het blijvende woningtekort in Nederland is de prikkel om te verduurzamen bij zowel eigenaren als gebruikers nauwelijks aanwezig. Alleen bij nieuwbouw stelt de overheid duidelijke regels.

Pilots
Bouwfonds REIM heeft in een pilot een aantal kantoorpanden op duurzaamheid gemeten en is bezig een beleid te bepalen hoe om te gaan met duurzaamheid voor zowel de bestaande portefeuille als de nog te acquireren kantoorpanden. Ook start Bouwfonds REIM met een pilot van een aantal van haar woningcomplexen. Bouwfonds REIM meet op basis van de GPR-methode, aangevuld met het LOG-Model (Locatie, Object en Gebruiker).

De vastgoedmarkt is met 40% van het totale wereldwijde energieverbruik de grootste verbruiker van energie. Mede daardoor richten overheden zich op dit moment in toenemende mate tot de vastgoedmarkt om hun duurzaamheiddoelen te bereiken. Naast talrijke maatregelen voor duurzame nieuwbouwontwikkelingen, komen er steeds meer maatregelen ter verduurzaming van de bestaande voorraad.

Het rapport Duurzaam Vastgoed is beschikbaar op www.bouwfonds.com/research.

Deel dit artikel

permalink