Stelling: ‘De bouwindustrie komt in zwaar weer als ze Cradle to Cradle niet adopteren.’

De weken voorafgaand aan het congres Cradle to Cradle 2.0 leggen we diverse Duurzaam Gebouwd-experts en sprekers van het congres de stelling voor: 'De bouwindustrie komt in zwaar weer als ze Cradle to Cradle niet adopteren.' Douwe Jan Joustra van het C2C aanjaagteam VROM/Agentschap NL.

De bouwindustrie komt in zwaar weer als ze Cradle to Cradle niet adopteren

Dat is een tamelijk boute uitspraak. Zo dwingend en al helemaal niet met die dreigende ondertoon zou ik het nooit zeggen. Dat past eerlijk gezegd ook helemaal niet bij de principes die we hanteren met C2C. Eén van de gevleugelde kreten die vaak wordt gebruikt is ‘celebrate life!’. Geniet van het leven, zoek wat goed is en gebruik dat.

De bouw zit al in zwaar weer door de kredietcrisis, daar helpt geen Crisis- en Herstelwet aan, nou ja, een beetje dan... Maar de bouw is ook niet helemaal stilgevallen in Nederland. De vraag naar kwaliteit neemt toe, publieke opdrachtgevers, zoals de overheid, gaan over op duurzaam inkopen. Daarbij gaan C2C-criteria een rol spelen vanaf 2012.

De bouw is bij uitstek in staat om C2C toe te passen. Er zijn goede materialen beschikbaar, zowel met een biologisch als een technologisch karakter. Het is even zoeken, maar daar schrikt geen vakman voor terug. Maar er is meer. De bouw kan gebruik van schone energie realiseren: zon, wind en bodem hebben voldoende potentie om gebouwen van energie te voorzien. Het kan, dat zien we aan voorbeeldprojecten door heel Nederland.

De belangrijkste vraag bij C2C is natuurlijk: ‘welke waarde voeg ik toe?’. Dat is een vraag én het antwoord waar de bouw zich in de komende jaren sterk voor kan maken. Bouwen aan gebouwen die waarde toevoegen, is een goede strategie en daaraan beginnen kan vandaag. Deze markt groeit snel, zowel het aanbod als de vraag. Daar gelijke tred mee houden lijkt mij een goede strategie om de weersverwachting ‘zomers’ te laten worden.

Douwe Jan Joustra
C2C aanjaagteam VROM/Agentschap NL


Meer informatie over het Congres Cradle to Cradle 2.0

Deel dit artikel

permalink