Raamdecoratie en rolluiken dragen bij aan energiebesparing

Raamdecoratie en zonwering leveren  naast lichtregulering en warmtewering ook een belangrijke bijdrage aan de energiebesparing in een gebouw.

In de lente worden de dagen langer en de zon sterker. Een heerlijke gedachte maar het kan ook wat ongemakken met zich meebrengen. Zo kan de temperatuur in een gebouw door de zon flink oplopen.

Door op een juiste manier gebruik te maken van daglicht, natuurlijke ventilatie en zonwering kan energie worden bespaard en tegelijk een comfortabel woon- of werkklimaat worden gecreëerd. De juiste keuze raamdecoratie, zoals verduisterende rolgordijnen of zonwering, kunnen hier een oplossing voor bieden. Raamdecoratie en zonwering leveren namelijk naast lichtregulering en warmtewering ook een belangrijke bijdrage aan de energiebesparing in een gebouw.


Door ramen overdag gesloten te houden en de raamdecoratie of zonwering overdag dicht te houden, kan warmte worden tegengegaan. Velux raamdecoratie zorgt voor betere isolatie van haar  dakramen tot wel 34 procent. En buitenzonweringen en rolluiken van de fabrikant zorgen voor een warmtereductie van dakramen tot 95 procent.

Hierdoor is minder energie nodig om de ruimte te koelen met bijvoorbeeld airconditioning.’s Avonds kunnen de dakramen worden geopend voor natuurlijke koeling en ventilatie.

Automatische zonwering
Wanneer gebruik wordt gemaakt van een geautomatiseerd systeem zorgt dit voor een nog efficiënter energiegebruik. De elektrische dakramen en rolluiken die worden aangestuurd door zonne-energie zijn vooraf zo te programmeren dat de ruimte ’s nachts zolderruimte wordt geventileerd en overdag de temperatuursoverschrijding wordt beperkt.

Uit onderzoek van TNO blijkt dat automatisch geregelde buitenzonwering een energiebesparing van wel 7,5 procent kan opleveren, omdat de zonwering al naar beneden gaat voordat de binnentemperatuur te zorgeloosheid, want mocht het onverwachts toch gaan regenen, dan sluit het dakraam vanzelf door de regensensor.

Meer informatie: Velux

Deel dit artikel

permalink