"Marianne Nevens: "Energiezuinige woning verplichten"

De overheid moet  energiezuinige investeringen als isolatie en dubbel glas verplicht stellen meent adviseur gebiedsontwikkeling bij advies- en ingenieursbureau DHV, Marianne Nevens in Het Financieele Dagblad.

Stimuleringsprogramma's om het energieverbruik van bestaande woningen terug te dringen slaan niet aan. Huizenbezitters geloven er niet in. Het wordt hoog tijd dat de overheid een stap verder gaat en energiezuinige investeringen als isolatie en dubbel glas verplicht stelt.

De juridische instrumenten hiervoor bestaan al, maar liggen te verstoffen, ondanks de ambitieuze doelstellingen voor CO2-reductie van het Rijk.

Hoger dan ooit

Doelstelling van het kabinet is om in 2020 30% minder CO2 uit te stoten dan we in 1990 deden. Daartoe moet het Nederlands energieverbruik jaarlijks met 2% omlaag. Dit voorjaar zijn de doelstellingen van het kabinet geëvalueerd. Onze nationale CO2-uitstoot is hoger dan ooit.

Nederland telt ruim zeven miljoen woningen. In 2008 vond 12% van het verbruik van fossiele brandstoffen plaats in die woningen; het overgrote deel bij het verwarmen daarvan.

Labelsprong maken
Van de gelabelde woningvoorraad in de particuliere sector heeft 40% een energielabel G. De maatregelen die je moet treffen om zo'n woning een labelsprong te laten maken (circa 20% energiebesparing), wegen beslist op tegen de lagere energielasten die daar tegenover staan.

Huizenbezitters zien echter meer brood in een keuken of badkamer voor waardevermeerdering en raken maar niet overtuigd van de subsidieprogramma's van de overheid om isolatie of zonnepanelen gefinancierd te krijgen. Directeur Chris Bruijnes van stimuleringsprogramma 'Meer met Minder' gaf begin dit jaar al aan dat stimuleren te weinig oplevert.

Advies op maat
De provincie Gelderland ontdekte dat een aantal jaren geleden al. De provincie rekende sportzalen vol eigenaar-bewoners voor dat investeren in energiebesparing loont. Die eigenaren kregen vervolgens bezoek van een door de provincie betaalde adviseur, die een advies op maat gaf.

Zij ontvingen een offerte van een lokale installateur om de benodigde werkzaamheden uit te laten voeren. De provincie verstrekte daar nog eens een korting op. Veel eigenaren vonden de benodigde investering te groot. Vrijwel niemand volgde het advies op. Terwijl de eigenaren wisten dat zij de investering terug zouden verdienen.

Collectief doorvoeren
De terugverdientijd neemt gemiddeld zo'n negen jaar in beslag. Dat lijkt misschien veel, maar door ambitieuze klimaatdoelstellingen, sociale en financiële waardevermeerdering moet de overheid energiebeleid wel collectief weten door te voeren. Niet op basis van vrijwilligheid maar met juridische slagkracht.

Een aanpak die in het Amsterdamse stadsdeel Westerpark werkt. Al zo'n vijftien jaar worden huiseigenaren daar verplicht om energiezuinige investeringen door te voeren. Een inspecteur komt bij de eigenaren langs en stelt een actielijst op conform het juridische 'bouwbesluit bestaande bouw' en het bouwbesluit voor nieuwbouw. Dit zijn vaak ingrepen als het aanbrengen van isolatiemateriaal of dubbel glas. Daarnaast doet de inspecteur aanbevelingen die opgevolgd kunnen worden.

Amsterdamse succes
Met een landelijke CO2-reductie van 30% voor ogen én een stimuleringsaanpak die niet werkt wordt het dus tijd om het Amsterdamse succes nationaal in te voeren. Alleen dan komen we tot een duurzamer Nederland.

Marianne Nevens is adviseur gebiedsontwikkeling bij advies- en ingenieursbureau DHV.

Bron: Het Financieele Dagblad

Deel dit artikel

permalink