VNO-NCW: 'Gemeenten op glad ijs met nieuwe energie'

In Het Financieele Dagblad waarschuwt VNO-NCW gemeenten die lokale energiebedrijven willen beginnen met het geld uit de verkoop van de Nuon- c.q. Essent-aandelen. ’Wat als het fout gaat?’

Uit het FD:  (...) "De gemeenten moeten nu niet denken dat ze het beter weten", zegt secretaris energiezaken Frits de Groot van de werkgeversorganisatie. "Eerst worden de lagere overheden gedwongen hun belang in energiebedrijven af te stoten omdat ze niet langer mogen participeren in risicovolle marktoperaties. Maar nu beginnen ze weer opnieuw. Wat als het fout gaat? Wie anders dan de belastingbetaler draait voor de kosten op?"

VNO-NCW vreest voor financiële debacles. De mislukking van Warmtebedrijf Rotterdam, die in 2008 miljoenen euro’s kostte, ligt nog vers in het geheugen. Het Warmtebedrijf wilde huishoudens verwarmen met industriële restwarmte uit de haven maar stuitte op zware tegenvallers.

Minstens 40% van de gemeenten heeft het voornemen om zelf duurzame energie te produceren, blijkt uit onderzoek van adviesbureau Tensor Energy in opdracht van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. (...)

De activiteiten van gemeenten en lokale energiebedrijven zijn veelal nog kleinschalig. "Maar als het niet snel wordt tegengehouden loopt het uit de hand’, zegt De Groot. VNO-NCW vreest concurrentievervalsing: ’Gemeenten kunnen van de bestaande bedrijven duurzame energie inkopen. Energie wordt opgewekt door de private sector, dat hebben we met elkaar afgesproken."

Argwanend
Volgens De Groot zijn bestaande energiebedrijven argwanend. "Ze zullen dat echter niet publiekelijk uiten, omdat ze van gemeenten afhankelijk zijn en niet antiduurzaam gevonden willen worden." (...)

De rijksoverheid doet onvoldoende om de nationale klimaatdoelstellingen te halen. Dat is het oordeel van vrijwel alle provincies en gemeenten van Nederland, zo blijkt uit onderzoek door adviesbureau Tensor Energy. Bij gebrek aan leiderschap in Den Haag nemen de lagere overheden daarom zelf maar het initiatief om de transitie naar duurzame energie te maken. Bijna honderd gemeenten hebben zichzelf een reductie van broeikasgassen opgelegd. Niet alleen door het gebruik van duurzame energie maar ook middels de productie daarvan. (...)

Klimaatneutrale steden
De lokale initiatieven worden toegejuicht en gestimuleerd door Agentschap NL van het ministerie van Economische Zaken. "Ik verwacht een explosie van gemeentelijke energiebedrijven", zegt Douwe Jan Joustra van het Innovatieprogramma Klimaatneutrale Steden. "Door de volledige privatisering van de energiebedrijven hebben gemeenten alle zeggenschap verloren en daardoor geen invloed op het gebruik van duurzame energie. Je ziet lokaal een enorme daadkracht om klimaatneutraal te worden."

Bron: FD + Energieraad

Deel dit artikel

permalink