Stelling: De bouwindustrie komt in zwaar weer als ze C2C niet adopteren!

De weken voorafgaand aan het congres Cradle to Cradle 2.0 leggen we diverse Duurzaam Gebouwd-experts en sprekers van het congres de stelling voor: 'De bouwindustrie komt in zwaar weer als ze Cradle to Cradle niet adopteren'. Dit keer spreker op het Cradle to Cradle 2.0 congres architect Jamie van Lede van Origins Architecten.

Stelling: De bouwindustrie komt in zwaar weer als ze C2C niet adopteren!

Ik ben het zeer eens met deze stelling. Nederland is een klein land dat binnen haar grenzen een zeer beperkte voorraad materialen heeft. Het grootste deel van onze bossen was in vorige eeuwen al gekapt, de winning van mergel uit de Pietersberg lijkt tot een einde te komen en we verkeren nu zelfs in een situatie waarin de aanwas van nieuwe klei in de uiterwaarden minder is dan we er uithalen voor de productie van baksteen.

Als klein land zijn we groot (en dichtbevolkt) geworden door de import van goederen. Maar met een wereldbevolking die richting de 9 miljard gaat en opkomende economieën die nu al beslag leggen op grondstoffen zoals staal, hout en koper komt er straks helemaal niks meer onze kant op.
Daarom is het slim om nu al een alternatief voor de import van goederen en de export van afval te omarmen. Cradle to Cradle is zo’n alternatief. Om de stelling nog maar even op scherp te zetten.

Het leeuwendeel van de oorlogen die door de mens is gevoerd had en heeft te maken met de strijd om grondstoffen. De oorlogsindustrie is na de strijd vaak omgebouwd tot (wederop-) bouwindustrie. Omgekeerd lijkt me onwenselijk. Misschien wat gechargeerd maar soms heeft een stelling dat nodig…

Jamie van Lede

Zie ook de reactie op de stelling van Kees Noorman
Zie ook de reactie op de stelling van Jón Kristinsson
Zie ook de reactie op de stelling van Douwe Jan Joustra

Meer informatie over het congres Cradle to Cradle 2.0

Deel dit artikel

permalink