Actie: zonnepanelen zonder subsidie

De Stroomplantage heeft besloten om een doorbraak in de markt voor zon PV te gaan forceren. Zonne-energie zonder subsidie toch rendabel!

Zoals bekend is de Nederlandse SDE regeling in de verste verte niet afdoende om het aandeel duurzame energie in 2020 op het gewenste niveau te krijgen. Dit jaar was er voor 5 MW aan subsidie beschikbaar voor zonne-energie systemen met een vermogen van tussen de 15 kWp en 100 kWp.

Ruim 35.000 aanvragen zijn ingediend, een ongekend aantal. Dat betekent dat nog geen half procent van alle aanvragen waarschijnlijk gehonoreerd kan worden. En wat doen al die andere duizenden aanvragers?

Winnende technologie
De Stroomplantage is ervan overtuigd met zonne-energie de winnende technologie in handen te hebben om Nederland in de toekomst minder afhankelijk te maken van fossiele brandstoffen en om op een hele schone en efficiënte manier energie op te wekken. Voor bedrijven is het zelf opwekken van zonne-energie heel interessant.

Michiel de Jong van de Stroomplantage “Steeds meer zie je dat overheden en grote bedrijven er in hun inkoopbeleid rekening mee houden hoe CO2-neutraal een toeleverancier is. Een goed voorbeeld daarvan is ProRail, dat in 2009 de CO2-barometer heeft geïntroduceerd als meetlat waarlangs alle potentiële toeleveranciers gelegd worden. Ook de rijksoverheid heeft een beleid geformuleerd voor duurzaam inkopen”.

Daarnaast maakt een investering in zonne-energie bedrijven minder afhankelijk van prijsontwikkelingen op de energiemarkt. Al jaren laten de energieprijzen een stijgende trend zien, en de algemene verwachting is dat de komende jaren die stijging doorzet.

Schaal creëren noodzakelijk
Vaak is de beleving dat zonne-energie zonder subsidie nog niet uitkan. De Stroomplantage wil dat veranderen. Door schaal te creëren, goed vooruit te kunnen plannen en efficiënt te werken, kan zij bedrijven met grote daken een uniek aanbod doen. Zonne-energie, economisch interessant, zonder SDE bemoeienis!

De Jong “De Stroomplantage wil in 2011 nog eens minimaal 5 MW bij elkaar brengen bij bedrijven die een flink dakoppervlak hebben. Wij denken aan minimaal 700 m2 schuin dak of 1500 m2 plat dak. Daarnaast moeten deze bedrijven ook een eigen energieverbruik van enige omvang hebben, minimaal 100.000 kWh.

Het is zaak zoveel mogelijk van de zelf opgewekte energie ook daadwerkelijk zelf te gebruiken, meent De Jong. "Omdat je anders wordt afgeknepen door een van de grote energiemaatschappijen die je een hele lage kWh prijs bieden voor alles wat je teruglevert. Als laatste is de bereidheid tot het doen van een duurzame investering ook belangrijk”.

Economisch rendabele keuze

De Stroomplantage biedt deze bedrijven een kwalitatief bewezen zonne-energie systeem waarvan de terugverdientijd maximaal twaalf jaar is. Nieuwe en stabiele technologieën maken dat de eisen aan de gebouwen steeds kleiner worden. Denk aan de draagkracht van een dak. Maar ook kan met nieuwe toepassingen steeds efficiënter gewerkt worden en zijn er minder constructiematerialen nodig.

De technische levensduur van een zonne-energie systeem is ruim dertig jaar. Dat, tezamen met de almaar stijgende energieprijzen, maakt dat voor veel bedrijven, een keus voor zonne-energie een hele economisch rendabele keus is.

De omwenteling
Dit aanbod is alleen mogelijk bij voldoende bereidheid van bedrijven om mee te werken. De Jong “5 MW klinkt veel, maar als je bedenkt dat het maar 50 systemen van 100 kWp zijn, dan valt dat erg mee. Een grote energiemaatschappij heeft in de aanloop naar de SDE openstelling de bereidheid bij grote bedrijven gepeild om hun daken ter beschikking te stellen aan de energiemaatschappij, die er vervolgens zonnepanelen op wil leggen. Tegen die bedrijven zou ik bijvoorbeeld willen zeggen, meld je aan bij de Stroomplantage.”

De Jong: “Wacht niet op een ongekend kleine kans van toekenning van SDE subsidie. Maar ook veel agrariërs hebben zowel de ruimte, als een hoog eigen verbruik. Of denk aan grote transportondernemingen, datacenters, machinefabrieken etc. Wij zoeken naar de wil bij bedrijven, wij bieden ze een unieke kans om mee te doen aan een omwenteling!”

Voor meer informatie: www.destroomplantage.nl

Deel dit artikel

permalink