Terlouw pleit voor krachtig beleid bij Van Middelkoop

Namens het Platform energietransitie Gebouwde Omgeving (PeGO) heeft voorzitter Jan Terlouw in een brief aan demissionair minister Van Middelkoop opgeroepen om tot een meer doelgericht beleid te komen als het gaat om energiebesparing in de bestaande bouw.

Het platform maakt zich ernstige zorgen om de voortgang van energiebesparing, met name bij particuliere woningeigenaren en commercieel vastgoed. Terlouw constateert een aantal goede ontwikkelingen. Zo wordt onder andere het nationale energiebesparingsprogramma Meer Met Minder steeds effectiever, zijn er subsidieregelingen en een publiciteitscampagne en is het energielabel verbeterd. Toch blijft de vraag naar energiezuinige maatregelen sterk achter bij de doelstelling, aldus Terlouw.

Versnelling door verplichting en beprijzing
Het platform roept om tot een versnelling te komen door een mix van 'verplichtende' en 'beprijzende' instrumenten in te zetten. Allereerst moeten voor alle gebouwen energieprestaties worden geformuleerd die op de langere termijn verplicht zouden moeten worden.

Dit gaat hand in hand met een strengere handhaving van het energielabel, fiscale maatregelen en het doorberekenen van kosten voor energiebesparende maatregelen in de huur. Als dat laatste niet lastenneutraal kan, dan moet er geld bij ter compensatie.

Geen witte certificaten
Terlouw spreekt zijn twijfel uit over een systeem van ‘witte certificaten, waar voormalig milieuminister Cramer een voorstander van was. Dit systeem zou moeten leiden tot een verplichting voor energiebesparing, opgelegd aan de energiebedrijven.

Deel dit artikel

permalink