IMd nieuwe partner Duurzaam Gebouwd

Duurzaam Gebouwd is verheugd om IMd Raadgevende Ingenieurs als partner te mogen verwelkomen. Een interview met directeur Remko Wiltjer.

Jullie boodschap is: Maak een slimme constructie en minimaliseer daarmee je materialen. Kun je daar een voorbeeld van geven.
Een slimme constructie bespaart niet alleen direct materiaal, maar vooral ook indirect. Zo hebben we onlangs bij een project een overgangsvloer niet hoeven maken door de kolommen op een net iets andere manier te plaatsen. De constructie kon dus veel dunner maar zorgde er vervolgens ook voor dat de kelder niet in het grondwater staat en dat ingrijpende voorzieningen zoals damwanden, stempelingen, onderwaterbeton en trekpalen niet nodig zijn.

Hoe staat het met het constructief ontwerp in Nederland
Er zijn goede projecten in Nederland waarbij de constructeur actief mee ontwerpt met de architect. Maar er zijn helaas ook heel veel projecten waarbij de constructeur pas begint als de architect klaar is en alleen de constructie nog maar ‘uitrekent’. Die projecten kunnen constructief misschien wel veilig zijn, maar zijn vaak onnodig zwaar. Duurzaam zijn ze in dat geval niet.

Waarom zijn jullie partner geworden bij Duurzaam Gebouwd?
Als partner willen we het belang van duurzaam construeren meer onder de aandacht brengen. Nu speelt duurzaamheid vooral bij technische installaties en bouwkundige oplossingen. Wij willen graag dat ook de ‘winst’ die je met de draagconstructie kunt boeken een rol gaat spelen in het denken over duurzaamheid. In onze beroepsgroep leeft dat nog te weinig, en dus ook bij onze opdrachtgevers.

Wat voor tijden gaan we tegemoet met de bouwsector de komende jaren, kunnen we een verschuiving naar duurzaamheid verwachten?
Dat zal zeker moeten gebeuren. Gelukkig zien steeds meer partijen in dat duurzaamheid en kostenbesparing hand in hand kunnen gaan. Het toepassen van ‘onze’ constructieve ontwerpprincipes levert duurzame constructies en vraagt zeker niet meer bouwkosten, vaak zelfs minder. Die boodschap moeten we goed voor het voetlicht brengen. Ik kan me dan niet voorstellen dat we dan niet duurzamer gaan bouwen.

Voor meer informatie: IMd

Partners
De partners van Duurzaam Gebouwd zijn o.a.: OVG Projectontwikkeling, Enoveren, Cagerito, Nibe, De Stroomplantage, Cityroofs, W/E Adviseurs, DWA installatie- en energieadvies, Kingspan, Cement&BetonCentrum en Deerns raadgevend ingenieurs.

Meer info
Ook als partner aansluiten bij het platform Duurzaam Gebouwd? Meer informatie over de voordelen en voorwaarden. Partner

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door IMd Raadgevende Ingenieurs