Provincie Noord-Holland gaat voor bodemenergie

Vanaf donderdag 10 juni is het mogelijk om online de kansen, kosten en terugverdientijden van Warmte Koude Opslag (WKO) voor een bouwlocatie te berekenen. Noord-Hollands gedeputeerde Bart Heller (duurzame energie) lanceert die dag de eerste Nederlandse WKO-tool, tijdens de vastgoedbeurs Provada in Amsterdam.

Gerard Vos, hoofdredacteur van vakblad Duurzaam Gebouwd, gaat met gedeputeerde Heller in gesprek over de mogelijkheden van de WKO-tool en duurzaam bouwen. Ook Coen Dijxhoorn, manager realisatie bij IF Technology, is aanwezig om de tool toe te lichten. 

IF Technology, adviesbureau voor bodemenergie, ontwikkelde de tool in opdracht van de provincie Noord-Holland.  De tool vormt zelfs aanleiding voor het ministerie van VROM om samen met IF Technology een nationale WKO-tool te maken.

Demonstratie
Natuurlijk wordt de tool ook gedemonstreerd. Gebruikers, zoals woningcorporaties en ontwikkelaars, kunnen met de tool snel zien of de bouwlocatie geschikt is voor WKO en wat terugverdientijden zijn. De tool is vanaf 10 juni te vinden via www.noord-holland.nl/wko.

Wat is Warmte Koude Opslag?
Warmte koude Opslag is een vorm van duurzame energie waarbij warmte en koude actief in de bodem wordt opgeslagen en teruggewonnen. Door het hergebruik van in de zomer opgeslagen warmte en in de winter opgeslagen koude, kunnen forse energiebesparingen worden gerealiseerd

WKO is vooral rendabel voor grotere woningbouwlocaties en utiliteitsbouw zoals kantoren. In Noord-Holland is WKO onder andere toegepast bij een grote supermarkt in de Stad van de Zon (Heerhugowaard), die mede daardoor zeer energiezuinig is.

Deel dit artikel

permalink