Provincie Noord-Holland lanceert online bodemenergietool

Gisteren heeft Noord-Hollands gedeputeerde Bart Heller (duurzame energie) de eerste Nederlandse WKO-tool gelanceerd, tijdens de vastgoedbeurs Provada in Amsterdam.

De WKO-tool is een digitale tool die de kansen, kosten en terugverdientijden van Warmte Koude Opslag voor een bouwlocatie berekent. IF Technology, adviesbureau voor bodemenergie, ontwikkelde de tool in opdracht van de provincie. De tool is vanaf vandaag te vinden via www.noord-holland.nl/wko.

Klimaatdoelstellingen
Noord-Holland is een uitermate geschikt gebied voor de toepassing van WKO vanwege de bodemgesteldheid. Met de WKO-tool wil de provincie de realisatie van deze duurzame techniek extra bevorderen, door initiatiefnemers van bouwprojecten vroegtijdig inzicht te geven in de kansen.

Terugverdientijd
Beleid en regelgeving, benodigde investeringen en terugverdientijden worden per locatie aangegeven. Gebruikers kunnen zelf aangeven voor welk doel WKO gebruikt wordt: woning- of utiliteitsbouw. Ook kan de gebruiker verschillende parameters, zoals de gas- en elektriciteitsprijs, instellen.

Het hele land in kaart
De Noord-Hollandse WKO-tool vormt aanleiding voor ontwikkeling van een landelijke tool. Het ministerie van VROM en IF Technology werken nu ook samen om de bodemgegevens van het hele land nog deze zomer in een WKO-tool te verwerken.

Deel dit artikel

permalink