K-Block wint Duurzame Innovator Pitch 2010

Meer dan een jaar geleden berichten we al over het revolutionaire Thermusol, nu heeft Salca uit Ootmarsum er de Duurzame Innovator Pitch 2010 van de Dutch Green Building Council (DGBC) mee gewonnen. 

Commercieel Directeur Bart Winters ontving de prijs voor het zogeheten K-Block uit handen van DGBC-bestuurslid Annemarie van Doorn en Erik Steinmaier, Sector Banker Bouw & Vastgoed bij ABN-AMRO. Deze bank stelde de helft van de € 10.000,- prijzengeld beschikbaar.

De prijs werd uitgereikt tijdens de afsluiting van het Green Forum op vastgoedbeurs Provada 2010 in Amsterdam RAI.

Vezelmateriaal

K-Block bestaat uit twee lagen brandvertragend vezelmateriaal, op gelijke afstanden doorgestikt en gevuld met een nieuw warmteabsorberend materiaal: Thermusol. K-Block slaat overtollige warmte tijdelijk op en geeft die warmte bij een bepaalde temperatuurdaling weer af.

Het materiaal kan los worden gelegd op bijvoorbeeld systeemplafonds, tegen het dakschot worden bevestigd, of in een spouw gehangen. Een K-Block met de standaardafmeting van 210 bij 50 centimeter (4,5 kg) absorbeert evenveel warmte als 120 kilogram beton.

Nu concreet
Winters was zeer verheugd met zijn winst: “We zijn er als bedrijf hartstikke trots op. Er is echter nog een lange weg te gaan. Het belangrijkste is nu om concrete opdrachten te gaan draaien.”

Winters wint € 10.000,- en een gratis DGBC-participantschap voor een jaar. Aangezien de DGBC inmiddels meer dan 280 participanten telt, betekent dit een grote uitbreiding van zijn netwerk.

Winters verwacht er veel van: “Onze innovatie is volkomen uniek (en gepatenteerd) en moet nog helemaal aan de markt uitgelegd worden. Het DGBC-netwerk is in dat opzicht een geweldige basis. Er is verder onderzoek nodig naar zaken als houdbaarheid en natuurlijk wil ik ook graag met cijfers in daadwerkelijke projecten kunnen aantonen dat K-Block echt doet wat het belooft.”

Duurzame bijdrage
De DGBC begon de Duurzame Innovator Pitch in 2009 als aanmoedigingsprijs voor jonge organisaties die op innovatieve manier proberen een bijdrage te leveren aan de verduurzaming van Nederland. Met de Pitch biedt de DGBC hen de kans hun duurzame innovatie bekend te maken aan de vastgoedsector.

De tweede editie was opnieuw een doorslaand succes. De DGBC kijkt al met veel verwachting uit naar de innovatieve ideeën die tijdens de Duurzame Innovator Pitch 2011 voor het voetlicht gaan treden.

Zie ook: De bolletjesrevolutie van Capzo is voorzichtig begonnen

Foto
vlnr Annemarie van Doorn (bestuurslid DGBC en Vice-President Special Projects ABN AMRO), Juryvoorzitter Rob van Hattum, Erik Steinmaier en Bart Winters

Deel dit artikel

permalink