Stelling: 'De bouwindustrie komt in zwaar weer als ze Cradle to Cradle niet adopteren'

De weken voorafgaand aan het congres Cradle to Cradle 2.0 leggen we diverse Duurzaam Gebouwd-experts en sprekers van het congres de stelling voor: 'De bouwindustrie komt in zwaar weer als ze Cradle to Cradle niet adopteren'. Dit keer Duurzaam Gebouwd-expert Anne-Mette Jorgensen van IMSA Amsterdam.

'De bouwindustrie komt in zwaar weer als ze Cradle to Cradle niet adopteren'

De bouwsector legt nu al beslag op een groeiend deel van het totale grondstoffengebruik van onze wereld. De gebouwde omgeving veroorzaakt 30-40% van de wereldwijde CO2-uitstoot en speelt een sleutelrol in landgebruik, watergebruik, afvalproductie en transport.

Naarmate de wereldbevolking groeit tot 9 miljard in 2050 worden grondstoffen steeds schaarser en duurder. Dit geldt in het bijzonder voor veel grondstoffen, die in de bouw worden gebruikt zoals cement, staal en glas, omdat ze zeer energie-intensief zijn - en brandstoffen staan als een van de eerste op de lijst van grondstoffen die schaars en duurd gaan worden. Ondertussen verhuizen steeds meer mensen naar de steden en vragen ze steeds luxere woningen. Daardoor gaat de vraag naar grondstoffen voor de bouw noch sterker groeien dan de wereldbevolking.

Zonder een C2C-aanpak, waarbij we op zoek gaan naar grondstoffen en vormen van gebouwen die zonder verlies aan kwaliteit eindeloos hergebruikt kunnen worden, loopt de bouwsector met volle vaart tegen de muur van schaarste en stijgende kosten.

Zonder een C2C-benadering waarbij de gebouwde omgeving energie produceert in plaats van consumeert en ook op andere manieren een positieve bijdrage levert aan natuur, milieu en kwaliteit van leven wordt de bouwsector steeds meer een sta-in-de-weg voor een duurzame samenleving. De technieken zijn er om het voor elkaar te krijgen - nu nog het lef.

Anne-Mette Jorgensen van IMSA Amsterdam

Deel dit artikel

permalink