Drijvend paviljoen

Het Drijvend paviljoen, een opvallende bouwwerk bestaande uit drie drijvende halve bollen, is gisteren in Rotterdam geopend. Mede-initiatiefnemer Urgenda, was intensief betrokken bij de realisatie en zag dan ook toe op de duurzaamheidsaspecten van de bouw.

Tijdens de opening van het drijvend paviljoen in de Rotterdamse Rijnhaven is bekend gemaakt dat dit bijzondere gebouw in het stadshavensgebied het visitekaartje en expertisecentrum van het Nationaal Watercentrum i.o. wordt. Minister Huizinga ontving in het drijvend paviljoen het oprichtingsdocument van het Nationaal Watercentrum i.o. én het watermanifest ‘Het Blauwe Perspectief‘. In het watermanifest geeft de Nederlandse watersector weer hoe Nederland nationaal en internationaal sterker kan worden geprofileerd als Nederland Waterland.

Burgemeester Aboutaleb gaf tijdens de opening aan dat Rotterdam nationaal en internationaal steeds meer wordt gezien als dé klimaatstad. “Dat trekt bedrijven en organisaties aan die daar samen met ons invulling aan willen geven. Ik ben er trots op dat de Nederlandse watersector ervoor heeft gekozen in dit bijzondere gebouw het Nationaal Watercentrum te starten”.

Urgenda voorzitter Jan Rotmans: "Het is prachtig dat het drijvend paviljoen nu is geopend en dat het uiteindelijk toch snel is gegaan. Het is een kleinschalig experiment dat als voorportaal dient voor een drijvende wijk en uiteindelijk een drijvende stad. Al over vijf jaar kunnen we hier in Rotterdam een duurzame drijvende wijk realiseren voor een paar duizend mensen. Dat is dan weer de opmaat voor een duurzame drijvende stad voor zo'n 10.000 mensen die over ca. tien jaar kan worden gerealiseerd."

Het drijvend paviljoen, achter het nieuwe Luxor theater vlakbij de Erasmusbrug, bestaat uit drie aan elkaar geschakelde bollen, waarvan de grootste een diameter heeft van 24 meter en een hoogte van 12 meter. Het vloeroppervlak is 46 bij 24 meter. De eerste vijf jaar zal het futuristische paviljoen in de Rijnhaven zijn aangemeerd en dienst doen als expositie- en ontvangstruimte.

Het kan op den duur een belangrijk exportproduct worden voor Nederland in het kader van de Clean Tech Delta die in de Stadshavens is gestart en als katalysator dient voor een nieuwe, duurzame economie in de regio Rotterdam-Delft-Dordrecht-Den Haag.

Urgenda zat in het bouwteam en zag toe op de duurzaamheidsaspecten zoals de gebruikte materialen, de energievoorziening, de flexibiliteit en de inrichting. Dit was bepaald niet vanzelfsprekend bij de start van het project. Het paviljoen wordt verwarmd en gekoeld met zonne-energie en oppervlaktewater. Het complex is een ontwerp van het ontwerpteam Deltasync/PublicDomain Architecten en het is gebouwd door Dura Vermeer.

Duurzame Ambities
Doordat het paviljoen drijft, stijgt het automatisch mee met de waterspiegel. Het drijvend paviljoen is het eerste resultaat van Rotterdam Climate Proof (onderdeel van Rotterdam Climate Initiative) om klimaatbestendig te bouwen in het buitendijkse gebied van de Stadshavens. De volgende stap is de verwezenlijking van een drijvende wijk waar verschillende gemeenschappen kunnen wonen, werken en recreëren. Zo zijn er plannen voor een 'Floating China Town' in het Stadshavens gebied.

Deel dit artikel

permalink