Green Dream - How Future Cities Outsmart Nature

Bij NAi Publishers is het boek Green Dream verschenen.

Over de betekenis van het begrip ‘groen’ heerst verwarring onder ontwerpers, architecten en stedenbouwkundigen. Winy Maas stelt dat groene projecten nog steeds onsamenhangende pogingen zijn waarvan de schaalgrootte het niet haalt bij die van de interventies die in feite nodig zijn. Groen is ‘in’, maar met het ontwerppotentieel ervan wordt weinig gedaan.

Wat is groen?
Green Dream stelt vraagtekens bij wat tegenwoordig als ‘groen’ wordt aangemerkt en onderzoekt in samenwerking met deskundigen hoe de term zou moeten worden gedefinieerd. Daarbij worden conventies in de architectuur aangepakt en wordt onderzocht wat het potentieel van een nieuwe, groene architectuur kan zijn.

Na de onderkenning dat je met alleen groene gebouwen nog geen groene stad hebt, wordt ook gekeken naar oplossingen binnen de steden zelf, hoe die kunnen veranderen en waar de grenzen liggen. Is een groene stad ook echt mogelijk?

The Why Factory komt tot de conclusie dat ‘groen’ uiteindelijk over prestaties gaat. Als je de dimensies en getallen eenmaal begrijpt, kan het groen een inspiratiebron worden. Visionaire projecten dienen ter illustratie van een groene toekomst die voor ons gerealiseerd zou kunnen worden door contextuele, grootschalige, verbeeldingrijke en meetbare architectuur en stedenbouw.

• Diepgaand onderzoek door The Why Factory, MVRDV en de TU Delft
• Artikelen van John Thackara en Winy Maas
• Groene stedelijke toekomstprojecten en analyses


NAi

Green Dream
How Future Cities Outsmart Nature


Vormgeving: Thonik/ BENG, Geïllustreerd (kleur en zw/w), Paperback, 408 pagina's, Formaat: 15 x 21 cm
Engelse editie, ISBN 978-90-5662-741-6, € 30,00
Mei 2010

I.s.m. MVRDV, The Why Factory en de Technische Universiteit Delft

Deel dit artikel

permalink