Waterwoning in Delft

Sustainable Shell’ van Loed Stolte is winnaar van de ontwerpwedstrijd voor een waterwoning in Harnaschpolder Delft.

 Met zijn ontwerp werd hij gekozen uit 10 inzendingen voor de ontwerpwedstrijd voor Delftse studenten. Het ontwerp van Stolte, student Bouwkunde, wordt uitgewerkt en gerealiseerd in de Harnaschpolder Delft.

Commercieel haalbaar
Het ontwerp ‘Sustainable Shell’ werd door de jury zeer gewaardeerd om de combinatie van een sterk, origineel beeld en een breed uitgewerkte duurzaamheidsconcept. Uit het juryrapport: ‘Het ontwerp is interessant en dynamisch met veel ideeën, maar tegelijk commercieel haalbaar. Er is breed nagedacht over duurzaamheid van het gebruik van recyclebare materialen tot het zuiveren van water en het klimaatconcept’.

Nieuwe wijk
Met het ontwerpen van een waterwoning die echt gebouwd gaat worden bood de gemeente Delft studenten uit Delft een unieke kans. Om gebruik te maken van de kennis en creativiteit van Delftse studenten, organiseerde de gemeente Delft in samenwerking met DeltaSync een ontwerpwedstrijd voor een duurzame drijvende woning in de Harnaschpolder.

Dit is een nieuwe wijk die op fietsafstand van het historische centrum van Delft wordt ontwikkeld. In Harnaschpolder Delft zijn 6 kavels voor de drijvende waterwoningen beschikbaar. De gemeente realiseert een van deze waterkavels en maakt daarbij gebruik van het winnende ontwerp uit de deze ontwerpwedstrijd.

De waterwoningen worden ontwikkeld in Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). Dit is een werkvorm waarbij toekomstige eigenaren voor de collectieve elementen gezamenlijk opdrachtgever zijn en daarnaast in hoge mate hun eigen woning ontwerpen en bouwen.

Bij de beoordeling van de plannen speelden de architectonische kwaliteit, de haalbaarheid en ook de inventiviteit op het gebied van duurzaamheid een belangrijke rol.

De jury bestond uit:
Sander Berkhout (Voorzitter, Projectleider Harnaschpolder, Gemeente Delft)
Laurens Engelbrecht (Stedenbouwkundige, Gemeente Delft)
Maaike Kaiser (Duurzaamheids expert, Gemeente Delft)
Bart Roeffen (Architect, mede-oprichter, DeltaSync BV)
Kees Duijvestein (Emeritus Professor Sustainable development in the built environment, TU Delft)
Frits Schoute (Emeritus Professor TU Delft, oprichter Ecoboot)
Olaf Janssen (lid bewonerscollectief).

Bron: DeltaSync

Deel dit artikel

permalink