Collectief warmtepompsysteem voor grootschalige woningbouw

Daikin komt met een collectief systeem voor grootschalige nieuwbouw- en renovatieprojecten de Altherma Mega.

Een slimme combinatie van een collectief VRV buitendeel met per woning een individuele warmtepomp t.b.v. verwarming, warmtapwaterbereiding en optioneel koeling. De Altherma MEGA is gebaseerd op het principe van heat recovery, waarbij de bij koelen onttrokken energie nuttig kan worden gebruikt voor de opwarming van het tapwater in de eigen woning of voor verwarming en warmtapwaterbereiding in een andere woning.

Dit zorgt voor een sterke verbetering van het systeemrendement. Daikin Altherma MEGA maakt een daling van het primaire energieverbruik met 34% mogelijk, een beperking van de CO2-uitstoot met 62% en een afname van de bedrijfskosten met 44% in vergelijking met een gelijkwaardig gasgestookt systeem. 

Installatie
Met de Altherma MEGA is een hoge watertemperatuur van 80 °C mogelijk, zonder elektrische bijstook, waardoor het systeem uitermate geschikt is voor renovatie, om aangesloten te worden op Hoog Temperatuur radiatoren met dunne aansluitleidingen. De binnendelen zijn verkrijgbaar in de capaciteiten 6 en 9 kW, de buitendelen tot 45 kW. De warmtapwatertank wordt geleverd met een inhoud van 200 of 260 liter.

Omdat er alleen koudemiddelleidingen met een kleine diameter tussen het binnendeel en het buitendeel lopen - in tegenstelling tot de dikke waterleidingen bij andere systemen - en er geen schoorsteen nodig is, volstaat een minimale schacht. Het systeem is geschikt voor gebouwen tot 50 meter hoog (van buitendeel op het dak tot het laagst gelegen appartement). De binnendelen zijn fluisterstil, slechts 40 dB(A), en kunnen worden geïnstalleerd in bij voorbeeld een berging of kleine technische ruimte. Dankzij centrale elektrische voedingen zijn er bovendien geen aanpassingen benodigd in de meterkast van de woning.

Flexibele regeling
Elke individuele woning heeft een intelligente gebruikersinterface en optioneel een bedrade of draadloze kamerthermostaat. Dit biedt diverse mogelijkheden: regeling van de kamertemperatuur, de temperatuur van het tapwater, een ruimteverwarmingsfunctie, weersafhankelijk instelpunt en kamertemperatuurcompensatie.

Er zijn twee verschillende watertemperatuurzones mogelijk, bij voorbeeld om de vloerverwarming van minder warm water te voorzien en de radiatoren van warmer water, waarmee het maximale rendement uit het systeem kan worden gehaald.

Meer informatie: Daikin

Deel dit artikel

permalink