Problemen bedrijventerreinenmarkt anders aanpakken

Bij de aanpak van de problemen op de bedrijventerreinenmarkt zou veel sterker ingezet moeten worden op regionale ontwikkelingsbedrijven (ROB's), aldus Dave de Vlaming in zijn afstudeerrapportage. Deze is nu als PDf beschikbaar gesteld.

ROB's zijn beter dan overheden in staat om de afstemming van vraag en aanbod, het tegengaan van verloedering en efficiënt ruimtegebruik te waarborgen. Overheden zouden publieke doelstellingen daarom privaat moeten organiseren via bestaande en nieuw op te richten ROB's. Dat blijkt uit een afstudeeronderzoek van Dave Vlaming bij de Hogeschool van Amsterdam.

"Deze conclusie sluit aan bij aanbevelingen van de rijkscommissie Noordanus uit 2009", aldus Vlaming: "ROB's moeten actief zijn in alle fasen van de bedrijventerreinencyclus. Dan moet je denken aan planning en programmering, de ontwikkeling van nieuwe locaties, de herstructurering van bestaande locaties, beheer en parkmanagement. Op termijn zouden de ROB's dan volledig geprivatiseerd moeten worden. " Alleen op die manier kan een vrije markt voor bedrijfshuisvesting bereikt worden", stelt Vlaming, "en dat is uiteindelijk de enige manier om een zorgvuldig gebruik van schaarse ruimte veilig te stellen".

Download PDF

Deel dit artikel

permalink