De Hubbel, multifunctionele tuinunit 

Een multifunctionele unit voor in de tuin of op het dak als thuiswerkplek of extra kamer. Het idee is simpel, maar je moet maar op een goede uitvoering komen.

Dat is ontwerper Floris van der Kleij en interieurarchitect Piet van der Werf gelukt. Zij maakten de Hubbel, winnaar van de Holland Buildingprijs 2010 en nu in de voorbereidingsfase voor grote productie, zo meldt De Pers.

Van der Werf: "Vanuit de markt signaleerden we de explosieve groei van de zzp-markt, en ook een toegenomen behoefte aan een thuiswerkplek. Het idee is niet zwaar vernieuwend, maar wel actueel." De ontwerpers dachten het concept verder uit, en vonden bouwer Buko om een prototype te ontwikkelen. Nu staat de eerste Hubbel bij de zielsgelukkige schrijver in de tuin.

Cabrio
De standaard Hubbel heeft een vloeroppervlak van tien vierkante meter, zodat-ie zonder vergunning in de tuin kan worden gezet. De hoogte is 3 meter, de isolatiewaarde is hoger dan die van de nieuwste nieuwbouwwoningen en hij is – met vergunning – verder uit te breiden tot 30 vierkante meter. De cabine wordt op locatie gemaakt en met een kraan in de tuin of op het dak geplant.

Het is een zeer flexibel ding, in essentie niet meer dan een stalen frame waarop allerlei gevelelementen geplaatst kunnen worden. Iedereen kan zijn eigen huisje daarom helemaal naar wens maken. Zo kun je kiezen voor muren, ramen, een dicht dak, met ramen, of met uitschuifbaar dak.

Het materiaal van de gevel is ook flexibel. Ga je voor hout, metaal, duurzaam kunststof, of laat je hem overgroeien met planten? Alles kan. Maar de flexibiliteit beperkt zich niet tot de buitenkant. Er is keuze uit verschillende soorten plafond- en muurelementen al naar gelang de functie van het huisje. De binnenkant is multifunctioneel en de meubels zijn in de wanden verwerkt. 

Mobiliteitsmanagement
Van der Kleij: "Bedrijven kunnen in de toekomst in plaats van geld voor een leaseauto, kiezen om voor de werknemer een Hubbel te leasen. Met een goede internetverbinding kan de werknemer dan prima vanuit huis werken. We zijn met een leasemaatschappij deze optie aan het onderzoeken." "De Hubbel gaat dus niet alleen over ruimte, maar over mobiliteitsmanagement’ vult Van der Werf aan. "Als meer mensen thuis werken, los je het fileprobleem op."

Zelfvoorzienend
Nog een toekomstidee waarmee Van der Kleij en Van der Werf druk zijn, is het zelfvoorzienend maken van de buitenwerkplek. "We zijn in gesprek met een fabrikant van zonnepanelen, zodat je je eigen energie opwekt vanaf het dak. En tien vierkante meter is best veel, dus het kan best zijn dat je ook voor je eigen huis zon opwekt, of zelfs teruglevert aan het net."

Dit past binnen de milieuvriendelijke gedachte van de ontwerpers, die er ook voor zorgden dat de Hubbel past in de cradle to cradle-traditie; geen afval, alles wordt hergebruikt. Op de onderdelen zit een terugkoopgarantie, omdat de elementen en het frame opnieuw kunnen worden gebruikt.

Het enige nadeel: de Hubbel is nog niet te koop. Geïnteresseerden moeten geduld hebben: hoewel de eerste al bij iemand in de tuin staat, duurt het nog minstens een half jaar voor er nieuwe Hubbels klaar zijn. Van der Werf: "We zijn nog druk in gesprek met producenten en verkopers om hem zo betaalbaar mogelijk aan te kunnen bieden."

Bron: De PErs

Deel dit artikel

permalink