Groen als oplossing voor veel binnenstedelijke problemen

'Fijn stof en overhitting van binnensteden. Een te snelle afvoer van hemelwater. Agressie en geluidsoverlast. Voor deze problemen van grootstedelijke gebieden zijn groene oplossingen zeer doeltreffend.'

Aan het woord is Emile Quanjel, programmamaker van 'Bouwen met Groen en Glas'. Groen draagt volgens hem bij aan een gezonde leefomgeving en een beter leefklimaat. Groen vangt fijn stof af en zorgt daarmee voor een schonere lucht. Bovendien is groen een goed middel tegen klimaatverandering omdat bomen en planten CO2 opnemen en tijdens hittegolven kunnen zorgen voor enige verkoeling in de stad.

Groene parken, daken en groene wanden vangen regenwater op en houden dit langer vast, zodat het niet rechtstreeks in het riool komt of te snel wordt afgevoerd. Een ander voordeel van uitzicht op groen is de rustgevende werking; het werkt stressverlagend en bevordert leer- en werkprestaties. Tot slot, groen absorbeert geluid. Dit draagt ook bij aan aangename stedelijke gebieden.

De voordelen van groen beperkt zich niet alleen tot het vitaliseren van binnensteden. Groen kan ook voedsel en energie produceren in binnensteden: in glasoverkapte ruimtes op daken en tussen gebouwen kan het jaarrond groente en fruit groeien. Deze ruimtes zijn ook geschikt om warmte in te oogsten voor de omliggende bebouwing.

Het programma Bouwen met Groen en Glas stimuleert de toepassing van daglicht, zonnewarmte en groen, zowel op en aan, als in gebouwen. Het Productschap Tuinbouw, Rabobank Nederland en InnovatieNetwerk maken het programma mogelijk. De uitvoering is in handen van de Stichting Living Daylights. 

 

Deel dit artikel

permalink