Ophef over dure, en duurzame, waterschapskantoren

Waterschappen hebben in de afgelopen jaren 166 miljoen euro gestoken in nieuwe hoofdkantoren, blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws, en daarbij ging veel geld naar investeringen in duurzaamheid, die zich niet snel laten terugverdienen, zo berekende het Economisch Instituut Bouwnijverheid (EIB).

“Waterschappen verschuilen zich achter hun investeringen in duurzaamheid”, reageert GroenLinks Kamerlid Mariko Peters.

Over de duurzame investeringen in de kantoren zegt het EIB: "Een waterschap is een semi-overheidsorganisatie, dus ze willen waarschijnlijk een milieubewuste uitstraling hebben. Door te investeren in dure installaties, bespaar je natuurlijk op energiekosten. Maar je verdient die pas terug op een termijn van zo’n 10 tot 20 jaar. Wij zien dat de meeste commerciële bedrijven dit soort investeringen niet aandurven, dus je kunt je afvragen hoe rendabel het echt is. Anders zouden ze het toch allemaal doen?"

GroenLinks wil dat waterschappen hun nieuwbouwprojecten per direct staken. "Ze moeten pas op de plaats maken. Zeker in deze economisch slechte tijden zijn dit soort investeringen onverantwoord”, zegt GroenLinks-Kamerlid Mariko Peters. "Ik betaalde als belastingbetaler afgelopen jaar weer meer waterschapsbelasting. Dat moet naar watervoorzieningen gaan en niet naar dure kantoren. Wij vinden ook dat waterschappen zich verschuilen achter hun investeringen in duurzaamheid. Een installatie meer of minder in zo’n kantoor, daar gaat het niet om. Als je echt iets duurzaams wilt doen, dan heb je het over grotere zaken, zoals het sluiten van kolencentrales."

Reacties Waterschappen
Verschillende waterschappen reageerden op de berichtgeving. Waterschap Hollandse Delta verklaarde de investeringen als volgt: “Het klopt inderdaad dat met duurzaam bouwen flinke bedragen gemoeid zijn. Maar duurzaamheid verdient zich wel degelijk terug. Waterschappen zijn gewend om vooruit te kijken. Termijnen van 50 jaar zijn geen uitzondering."

Overigens is duurzaamheid Rijksbeleid. Elke overheid doet daaraan mee. De terugverdieneffecten zijn volgens het waterschap echter niet alleen in geld uit te drukken. "Het waterschap hecht veel belang aan het goed en verantwoord omgaan met het milieu. De terugverdieneffecten van duurzaam bouwen worden op termijn niet alleen in geld uitgedrukt, maar levert per direct al winst op voor het milieu en daarmee voor de leefbaarheid van deze en toekomstige generaties.”

Momenteel woedt een, politieke, discussie over het voortbestaan van de Waterschappen. Politieke partijen menen dat provincies en waterschappen in elkaar geschoven kunnen worden, waardoor er bespaard kan worden op de kosten. De waterschappen geven aan dat de meeste investeringsbeslissingen genomen zijn lang voordat de discussie over het voortbestaan oplaaide.

Bron: RTL Z

Deel dit artikel

permalink