Minder EIA-investeringen in 2009

Bedrijven hebben in 2009 veel minder geïnvesteerd in energiebesparing. Dat blijkt uit het aantal meldingen bij de Energie-investeringsaftrek (EIA).

Het jaarverslag van de EIA over 2009 vermeldt dat het totale investeringsbedrag met zo'n 40 procent is gedaald ten opzichte van 2008. Deze daling wordt toegeschreven aan de economische crisis. Voor 2010 is inmiddels weer een herstel van het aantal investeringen merkbaar.

Bedrag per investering gedaald
Het geïnvesteerde bedrag daalde in 2009 naar 870 miljoen euro. In 2008 was dit nog 1,4 miljard euro. Het EIA jaarverslag vermeldt dat bedrijven nog wel willen investeren, maar dat het bedrag per investering gedaald is. Het totaal aantal meldingen van energiebesparende investeringen is relatief minder sterk afgenomen, van 13.600 naar 11.150.

Met de EIA worden ondernemers gestimuleerd te investeren in energiebesparende maatregelen en in de opwekking van duurzame energie. Via de Belastingdienst krijgt een ondernemer achteraf gemiddeld zo'n 11 procent over het investeringsbedrag terug.

De regeling is opgezet in opdracht van het ministerie van Financiën en het ministerie van Economische Zaken. 
Energie en Klimaat van Agentschap NL beoordeelt de EIA-aanvragen.

Aardgas bespaard
Bedrijven hebben door de investeringen zo'n 700 miljoen kubieke meter aardgas per jaar bespaard, oftewel het jaarlijkse gasverbruik van 420.000 huishoudens. De industrie deed de meeste investeringen, met name in energiezuinige productieprocessen.

Maar ook in de bouwnijverheid zijn meer energiebesparende investeringen gedaan. Reden hiervoor is dat het verbeteren van het energielabel voor zowel bedrijfsgebouwen als huurwoningen in 2009 voor het eerst gemeld kon worden.

'Mindere sectoren'
Sectoren die in 2009 beduidend minder energiebesparende investeringen deden, zijn de glastuinbouw, de energiebedrijven en de financiële instellingen. Bij de glastuinbouw daalde het investeringsbedrag ten opzichte van 2008 van 206 miljoen euro naar 57 miljoen euro.

In de provincies Zuid- en Noord-Holland en Noord-Brabant werd in 2009 het meest geïnvesteerd in energiebesparing en duurzame energie. In Drenthe, Friesland en Flevoland het minst.

Bron: Agentschap NL

Deel dit artikel

permalink