Katapult windturbine

De ingenieurs van Arup en architectenbureau Grimshaw hebben het ontwerp onthuld van een wel zeer krachtige windturbine op zee. De Aerogenerator X zou een maximaal vermogen van 10 megawatt halen, twee keer zo veel dan ooit is vertoond. Dit komt onder meer door het lichte gewicht van het gevaarte.

De turbine is bijvoorbeeld twee keer zo licht als het eerste model Aerogenerator van energiemaatschappij Wind Power Limited, waarmee in ontwerp het hoogste vermogen tot nu toe werd behaald. Gewichtswinst is er bij het nieuwe type bijvoorbeeld gehaald uit de wieken, die een stuk slanker zijn dan de bladen van de gangbare windmolen.

Optimale resultaten
Daarnaast ‘hangen’ de wieken niet, waardoor de as geen overbodige druk hoeft te verdragen. Hierdoor haalt de constructie optimalere resultaten en gaat hij langer mee. Het gewicht van de turbine is geconcentreerd in het motorische gedeelte. Wegens de zware omstandigheden op zee, wordt dit stevig in het gareel gehouden door onbuigzame ondersteunende elementen.

Met zijn maximale vermogen zou de Aerogenerator X een stadsdeel van energie kunnen voorzien, met als kanttekening dat dit geldt onder optimale omstandigheden. Het ontwerp doet mee in een competitie voor nieuwe offshore-windturbines buiten de kust van het Verenigd Koninkrijk.

De andere partijen die in de race zijn, doen qua vermogen niet onder voor de inzending van Arup, Grimshaw en een consortium van wetenschappelijke en commerciële partijen. Wel is hun ontwerp iets gangbaarder dan de katapultachtige turbine met een spanwijdte van 275 meter.

Bron: Architectenweb NL

Deel dit artikel

permalink