NASA: "2010 wordt warmste jaar ooit"

Het eerste decennium van deze eeuw was al het warmste ooit gemeten. Ondanks dat de zon minder actief is dan normaal, wijst alles er volgens de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA nu op dat 2010 ook het warmste jaar in de geschiedenis wordt.

Wetenschappers van het NASA Goddard Institute for Space Studies hebben vastgesteld dat de voorbije twaalf maanden de warmste sinds het begin van de metingen zijn.

Ze baseren hun bevindingen op de metingen van vijfduizend weerstations over de hele wereld. De wetenschappers wijzen erop dat geringe zonneactiviteit eigenlijk had moeten leiden tot dalende temperaturen.

Broeikasgassen
Op basis van projecties voor de rest van dit jaar komen de onderzoekers tot de conclusie dat 2010 naar alle waarschijnlijkheid het warmste jaar ooit zal worden. Ook in de toekomst zal de temperatuur blijven stijgen. Zelfs al zou de mens vol inzetten op het terugdringen van broeikasgassen en de samenstelling van de atmosfeer niet meer veranderen, dan nog zou de wereld tot ver in de 21e eeuw opwarmen.

Bron: IPS News/Llink

Deel dit artikel

permalink