Installatiebranche krimpt ook nog in 2011

De vraaguitval in de bouw gaat niet voorbij aan installateurs. ING Economisch Bureau verwacht voor de installatiebranche in 2010 een krimp van 8% van de productie en ook in 2011 nog een lichte daling (-1%).

Van de kleine installatiebedrijven rekent circa 30% op een omzetdaling in 2010. Van de grote bedrijven is dit meer dan de helft doordat zij vaker in de zwaar getroffen nieuwbouwsector actief zijn.

Bijna driekwart van de installateurs ziet duurzaamheid als belangrijkste groeimarkt. Installateurs met een strategie behalen daarbij een beduidend beter bedrijfsresultaat dan bedrijven zonder strategie.

Grootste krimp verwacht in 2010
Door de grote afhankelijkheid van de ontwikkeling van de bouwproductie verwacht ING Economisch Bureau voor de installatiebranche in 2010 een krimp van 8% van de productie en ook in 2011 nog een lichte krimp van 1%. De nieuwbouw van woningen laat dit jaar nog een stevige daling zien van 11% en in de utiliteitsbouw krimpt de opdrachtenstroom voor nieuwbouw verder met naar verwachting maar liefst 17,5%.

De daling in deze laatste sector komt vooral door een afname van bedrijfsinvesteringen. Door de recessie moesten bedrijven de productie flink terugschroeven en kampen nu met een enorme overcapaciteit.

Domotica
Vooral bij de huidige kwakkelende woningverkoop kan domotica nieuwbouw een streepje voor geven op bestaande bouw. De invoering van elektronische voorzieningen in woningen blijft zich echter traag ontwikkelen. Slechts een kwart van de installatiebedrijven ziet dit dan ook als een belangrijke groeimarkt voor de komende jaren.  Domotica past  dikwijls niet in de seriebouw, waar de architect vaak niet op de hoogte is van de vele mogelijkheden en de (hoofd)aannemer in belangrijke mate bepaalt wat er gebeurt.

De installateur krijgt zo nog onvoldoende ruimte om de wensen van de klant uit te voeren.

Rol van de installateur 
De positie van de installateur wordt in het bouwproces ook de komende jaren belangrijker doordat de complexiteit van installaties in gebouwen toeneemt. De afgelopen 20 jaar groeide het volume van de installatiebranche gemiddeld meer dan 1%-punt per jaar harder dan de B&U sector. Het zal daarbij steeds vaker voorkomen dat een installateur bij een opdracht voor nieuwbouw de rol als hoofdaannemer op zich neemt.

Om de bouw zo efficiënt mogelijk te laten verlopen is het van belang dat de installateur een vooraanstaande rol heeft in het bouwproces. 32% van de installatiebedrijven verwacht de komende jaren vaker als hoofdaannemer aan de slag te gaan.

"Juist in deze tijd van krimp in de bouwsector is het voor de, in de bouwketen, steeds belangrijker wordende installatiebranche van wezenlijk belang dat keuzes gemaakt worden" aldus sectormanager bouw en vastgoed, Jan van der Doelen. "Alleen bedrijven met een goed uitgevoerde strategie die er in slagen om specifieke en/of unieke waarde toe te voegen aan hun activiteit zullen de winnaars van morgen zijn”.

Deel dit artikel

permalink