Symposium over de nieuwe norm NEN 7120

21 september 2010

Op dinsdag 21 september organiseert NEN een symposium over de nieuwe norm NEN 7120 ‘Energieprestatie van gebouwen (EPG)’ die begin september door NEN wordt gepubliceerd.

Deze norm bevat een hernieuwde methode voor de bepaling van de energieprestatie van gebouwen en zal in de bouwregelgeving worden aangewezen. Op 1 januari 2011 vindt via de bouwregelgeving een eerste aanscherping plaats (van een reeks) van de Energieprestatiecoëfficiënt (voor nieuwbouwwoningen van 0,8 naar 0,6). Hiermee begint een nieuw tijdperk voor energieprestatie van gebouwen in Nederland.

Het symposium is de gelegenheid om, vooruitlopend op de aanwijzing van de nieuwe norm kennis te nemen van de wijzigingen die gaan komen. Tijdens het symposium komen onder meer de volgende vragen aan de orde: - Hoe ziet de nieuwe bepalingsmethode eruit? - Wat zijn de verschillen vergeleken met de huidige situatie? - Wat zijn de consequenties ervan voor mij? Ook financieel gezien? - Wat wordt mij geboden om met NEN 7120 te kunnen gaan werken? - Wanneer wordt wat van kracht? - Waar wordt op dit moment nog aan gewerkt?

Leden van de betrokken commissies en experts op dit gebied informeren over NEN 7120 en technisch inhoudelijke aspecten, en deelnemers worden bijgepraat over de belangrijkste aspecten voor architecten, adviseurs, handhavers, woningcorporaties, bouwende partijen, en de toeleverende industrie voor de bouw. De definitieve datum waarop de nieuwe normen voor de berekeningen van energieprestatie moet worden gebruikt, staat nog niet vast. De verwachting is dat dit in de eerste helft van 2011 zal gaan gebeuren als er ondersteunende rekensoftware beschikbaar is.

Het tijdig beschikbaar komen van rekensoftware voor de markt om met de nieuwe norm te kunnen werken is essentieel voor het kunnen aanwijzen van de nieuwe norm in het Bouwbesluit. De BNA heeft hier onlangs bij het ministerie van VROM nog op aangedrongen. Voor meer informatie over het symposium en aanmelden, download de brochure

Deel dit artikel

permalink