Zonnecel haalt energie uit ramen

Een internationaal team van wetenschappers en het Noorse bedrijf EnSol AS hebben een revolutionaire nieuwe techniek ontwikkeld waarbij huishoudens nog makkelijker groene energie kunnen opwekken: een dunne transparante zonnecel met een grootte van 16 vierkante centimeter voor op ramen en vensterbanken.

"Een basisconcept is al gedemonstreerd", zegt een woordvoerder van EnSol AS in de Britse krant Daily Mail. "De samenwerking met de Universiteit van Leicester moet de technologie verder verfijnen.

"De nieuwe zonnecel kan via een eenvoudige spuittechniek aangebracht worden op verschillende oppervlakken, waaronder muren en glas. "Op die manier kunnen vensters stroom opwekken", zegt Chris Binns van de Universiteit van Leicester. Omdat een deel van het licht geabsorbeerd wordt om energie op te wekken, wordt het glas volgens Binns iets donkerder.

Omdat de zonnecel klein en dun is, kan het ook tijdens het productieproces van bouwmaterialen worden toegevoegd zoals dakpannen. "Het kan zelfs op het dak van auto's om de batterijen op te laten", zegt Binns. "Omdat de dunne coating aangebracht kan worden op grote oppervlakten, kan het veel goedkoper worden dan de bestaande systemen."

Bron: De Morgen

Deel dit artikel

permalink