Veel steun voor 'Nederland krijgt nieuwe energie'

Het burgerinitiatief ‘Nederland krijgt nieuwe energie’ kreeg meer dan 40.000 steunbetuigingen. Daarmee verwierf het voldoende steun om als wetsvoorstel te worden ingediend in de Tweede Kamer.

Het initiatief pleit ervoor dat Nederland voor 2050 helemaal is overgestapt op schone en onbeperkte energiebronnen. Energiedeskundigen denken dat dit technisch haalbaar en beter voor de economie is. De huidige schaarse energiebronnen worden structureel duurder, omdat de groeiende wereldvraag naar energie niet kan worden bijgehouden door het aanbod.

Regeerakkoord
Initiator Marco Witsche zegt blij te zijn dat het plan op brede steun van de samenleving kan rekenen. "Wij hopen dat ons partijoverstijgende voorstel wordt opgenomen in het nieuwe regeerakkoord, welke coalitie er ook komt", zegt hij.

Het plan wordt gesteund door een brede coalitie van bedrijven, brancheorganisaties, banken, milieu- en natuurorganisaties. Onder de steunbetuigingen bevinden zich diverse politieke prominenten als Jan Terlouw, Pieter Winsemius en Herman Wijffels.

Linkse hobby
Het aanstaande rechtse kabinet heeft al laten weten dat investeringen in groene energie voorlopig toekomstmuziek is. Toch denkt Witschge dat zijn plan kans van slagen heeft: "Degenen die roepen dat hernieuwbare energie een linkse hobby is, zijn echt niet meer van deze tijd. Als ondernemer zie ik juist heel veel kansen in de wereldwijde energierevolutie die nu plaatsvindt, zeker voor de vele uitstekende kennisinstellingen, ingenieursbureaus en innovatieve bedrijven die ons land rijk is. Maar dan moet de rijksoverheid wel veel meer ambitie gaan tonen."

 

 

Deel dit artikel

permalink