Cursus zonne-­energie

Switch2Solar introduceert een cursus fotovoltaïsche zonne-­energie. Vanaf nu kunnen partijen als architecten, ontwikkelaars, installatiebedrijven zich in een dagdeel laten inlichten over de mogelijkheden en ontwikkelingen.

Waar het huidige aanbod van educatie en literatuur zich beperkt tot het ontwerp en de aanleg van zonnestroominstallaties, geeft de cursus van Switch2Solar een uitgebreide introductie in de fotovoltaïsche zonne-energie.

De in eigen beheer ontwikkelde cursus besteedt onder andere aandacht aan:
- de werking van zonnestroom;
- opbouw van een zonnepaneel;
- vakterminologie en begripsvorming;
- verschillende technologieën en hun toepassingsmogelijkheden;
- subsidies en vergunningen;
- de beginselen in het ontwerp van een zonnestroominstallatie;
- een beschouwing van veelbelovende nieuwe technologieën.

De cursus duurt een halve dag en is primair bedoeld voor architecten, ontwikkelaars, installatiebedrijven en overheden. Uiteraard is de cursus ook interessant voor overige bedrijven die met het onderwerp te maken krijgen. In het dagelijks contact met klanten, blijkt dat er een enorme behoefte is aan informatie over zonne-energie.

Terugverdientijd
De grote interesse in het onderwerp werd nog onvoldoende opgevolgd met de juiste informatie. Zo worden de traditionele panelen vooral geassocieerd met duur, onaantrekkelijk en lange terugverdienperioden. Ook wordt de Nederlandse subsidieregeling (SDE) gezien als een belemmering voor verdere marktontwikkeling.

In de praktijk merkt Switch2Solar dan ook dat installatiebedrijven bewust niet over zonne-­energie praten uit angst de klantrelatie te verstoren. Immers als zij een zonnestroominstallatie verkopen en de klant blijkt achteraf geen subsidie toegekend te krijgen, is dit een verspilling van tijd en geld. Een (mogelijkheid tot) afwijzing van een subsidieaanvraag werkt een afwachtende houding in de hand. Dergelijke praktijkvoorbeelden hebben Switch2Solar bewogen een passende cursus te ontwikkelen.

De cursus laat de deelnemers vanuit een ander en breder perspectief naar fotovoltaïsche zonne-energie kijken. Zo is er ruime aandacht voor geïntegreerde toepassingen in de bouw en wordt uitvoerig ingegaan op investeringen en opbrengsten.

Meer informatie naar www.switch2solar.nl

Deel dit artikel

permalink